nu ş dacă hatereală. correct me if i'm wrong: majoritatea filmelor culese de zizek în doc sunt americane, mai puţin blue (cred că despre el vb mai sus) şi o scenă din persona, explicit kinky, pe care zizek nu mai trebe să o descifreze ca făcînd parte dintr-un scenariu erotic.
poate domnu zizek secretly wants to see the shit cînd se uită la filme - nu asta era duma lui scoasă din scena cu conversation al lui coppola? - dar eu nu prea. when i want to see the shit, merg la budă, contemplez o juma de oră sau cît îmi trebe, după aia mă bag la film.
apoi mie mi se pare puţin trasă de păr chiar extinderea pe care o dă teoriei sale. freud fusese primis cu braţele deschise în hollywoodul anilor 50 (poate chiar 40, dar nu ştiu sigur). societatea americană a fost fondată de puritanism, vederile căruia despre elecţiunea divină încă din timpul vieţii degenerează în una din cele mai funeste forme de capitalism ever known. e normal ca o societate clădită pe dubla teroare a religiei şi a banului să nască o dorinţă uriaşă de emancipare, care se vede şi în film şi e psihanalizabilă, cum nu? dar a lua modelul unei societăţi şi de a-l aplica peste tot, hm, mi se pare cam mult.
|