View Single Post
Old 09 Dec 2012, 17:27   #3
Mercutio
Guru
 
Mercutio
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,333
Un omulet pe o strada din Moscova pretinde ca este extraterestru si ii intreaba pe trecatori numarul planetei lor. Un maistru in constructii plecat sa cumpere paine si un student georgian care se indrepta spre gara, incearca sa-l ajute, avand impresia ca omuletul trebuie transportat la spitalul de boli mentale. Acestia se trezesc deodata teleportati (sau ceva), din greseala, de aparatul de calatorie al omuletului, pe o planeta desertica din galaxia Kin-Dza-Dza. Din acest moment incepe o lunga si anevoiasa aventura, prin care cei doi sunt nevoiti sa treaca pentru a se intoarce acasa. Planeta Pluke, pe cat de ciudata in unele privinte, e pe atat de asemanatoare in altele. Genul acesta de poveste, descriind calatorii pe alte taramuri si in alte lumi, pune in evidenta cu usurinta anumite aspecte umane prin comparatie cu cele descoperite in acele lumi. Calatoriile lui Guliver nu este doar o fantezie, este in acelasi timp si o critica a epocii in care a trait Jonathan Swift. Aceiasi modalitate se regaseste si in acest film, care trezindu-ne curiozitatea de a afla cum stau lucrurile pe o alta planeta, ne face in acelasi timp sa luam in considerare situatia din lumea noastra.
Pe planeta Pluke, de exemplu, sunt doua clase sociale, Chatlanii si Patsakii. Chatlanii reprezinta clasa privilegiata, iar Patsakii sunt obligati sa urmeze o serie de ritualuri pentru ai onora pe primii: sa salute intr-un anumit mod, sa poarte un mic clopotel in nas, sa apara in fata lor intr-o cusca, etc. Practic nu exista nicio diferenta intre cele doua categorii si nu pot fi deosebiti unii de altii decat cu un mic aparat indicator. Detaliul acesta, comic, ridicol, face inevitabil referinta la rasismul si la discriminarea din societatea noastra, atat de lipsite de ratiune.
Este primul film SF rusesc pe care il vad, exceptand filmele lui Tarkovski, si pot spune ca mi-a facut o impresie buna. In afara de valoarea ca parabola a filmului, cred ca trebuie mentionate, legat de realizare, imaginea si mizanscena, care, nefiind extraordinare, sunt totusi remarcabile.

2.75 stele
__________________
Comme au cinema

Last edited by Mercutio : 09 Dec 2012 at 18:49.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif