View Single Post
Old 05 Dec 2012, 13:47   #13
robertsandu
Veteran

robertsandu

Da... exact așa cum mă așteptam, mă aflu cumva între extreme cu acest film, așa că-mi este destul de greu să dau un vot și să fiu împăcat cu el. Sunt și bune, și rele în Zahrada, dar predomină - cel puțin, în cazul meu - senzația că Sulik a cam dărâmat cu o mână ce a construit cu cealaltă. În final, ce a rămas se numește mai degrabă un amalgam de elemente care, luate separat, au sens, însă împreună se cam anulează reciproc.

Mai întâi, ce mi-a plăcut. Păi, să vedem...Mi-a plăcut lucrul cu camera, frumos, curat, liniștit - de parcă, cumva, camera făcea parte din natură. Că tot veni vorba de natură, mi-a plăcut puritatea ei, sentimentul că am privilegiul să văd un loc rămas neatins de tot ce înseamnă industria capitalistă de astăzi. Retras, rustic, aproape molipsitor de relaxant. Aș vrea să stau și eu acolo măcar câteva zile pe an, doar așa, să mă reculeg. Ca un fel de cură după rutina obositoare din orașele mari. Mi-a plăcut și tandemul ăsta om - natură, însă numai atât timp cât nu a trecut de granițele unei legături intime, axată exclusiv pe individ și pe trăirile lui (într-un fel de reinventare a omului prin mediul exterior).

Când s-a trecut însă la religie, la suprarealism, deja s-a pierdut din această conexiune strict umană (om - natură) și filmul a început treptat să se ducă spre zone mult mai puțin răsplătitoare din punctul meu de vedere. Povestea asta cu fata - înger (până la urmă era înger, nu?) și toate referințele biblice la păcatul strămoșesc m-au cam lăsat rece. Până la urmă, stai puțin, ce legătură are una cu alta? Mă amăgești la început că pelicula va fi o poveste umană și după o dai brusc în chestii abstracte? Dacă asta înseamnă originalitatea, eu nu mai am nimic de zis. De fapt, a fi original și a fi ridicol sunt două lucruri separate de o graniță foarte fină. Revenind la Zahrada, cred că pelicula avea un"feel" mult prea uman pentru a aduce în fața paranormalul.

Zahrada, un exemplu perfect de film care ar fi avut un sens mult mai profund dacă ar fi păstrat un gen de orientare romantică om - natură, mai exact reîmplinirea omului prin intermediul naturii. A dat-o în schimb pe chestiuni fancy. Thumbs Down - cu regret, pentru că cel puțin o treime din film impresionează (până și-au intrat în rol motivele alea spirituale).

Last edited by robertsandu : 05 Dec 2012 at 16:17.
robertsandu is offline   Reply With Quote sendpm.gif