Foarte interesant filmul, nu auzisem despre el inainte. Eu l-am luat drept o comedie, nu cred ca are neaparat pretentii de profunzime, dar are wit, iar acest lucru conteaza. De exemplu, chiar cand incepeam sa ma intreb cat de mult se va deplasa Jakob inspre un stadiu pre-civilizatie, isi face aparitia un foarte frustrat "Jean-Jacques Rousseau", filosofand despre povara epocii moderne. Sau naratorul care pregateste fiecare capitolas al filmului, adesea foarte criptic (de ex: "motanul va ajuta si el, cu propriile-i puteri magice...")
Filmul asta are ceva din atmosfera bonoma, linistita a filmelor "de la tara" ale lui Jiri Menzel, precum "Amintiri", "Vara capricioasa" sau "Satul meu", care imi plac foarte mult. "Zahrada" e ceva mai putin memorabil decat acestea sau cel putin eu nu cred ca o sa raman cu atat de multe de pe urma lui. Dar atata timp cat ruleaza, este o vizionare foarte placuta. Este frumos filmat, Sulik reusind sa faca din gradina in care se petrece majoritatea actiunii (si care da tiltul filmului) un spatiu unic, care defineste latura misterioasa, chiar mitologica a filmului (multiplele referinte la gradina Raiului, invocarea unei magii primordiale etc.). Iar un alt lucru foarte important este coloana sonora, care are o tema principala usor de tinut minte si de fredonat - ceea ce face toata experienta cu atat mai enjoyable.
Thumbs Up
Edit: Am uitat sa mentionez secventamea preferata - cea in care (ca sa-l citez pe narator) "trupurile lui Jacok si a fetei misterioase se contopesc", inveliti intr-un cearceaf si devenind un fel de omida, precum cea din visul despre care fata tocmai i-l povestise.
Last edited by MinRep : 05 Dec 2012 at 11:31.
|