Mal, semintele mele sint alfalfa - lucerna

si mustar. Sint enorm de multe seminte pe piata si poti incerca orice. Eu fac curent naut incoltit. Poti incerca fasole cu boabe mici. Griu n-am incercat niciodata. Am incercat hrisca, care e excelenta, dar nu-mi place pentru ca toate spalaturile alea ii scad valoarea nutritiva, o multime de vitamina B se pierde cu toate clatirile cu apa, pentru ca e o grina gelatinoasa, se inmoiae f. usor. Am mai incercat fenugreek, care e iarasi excelent, nu stiu cum se traduce, indienilor le place mult. Chiar am vazut de curind un documentar, Welcome to India, in care arata cum cultiva pe plaja, direct pe nisip si cit creste in 3 zile, e incredibil.
Sa revin la subiect si intrebari. Lucerna, trifoi, mustar - testate de mine cresc asa cum le vezi in 3-4 zile. Pui semintele seara in apa si scurgi apa dimineata. Apa trebuie scursa f. bine, altfel prind mucegai, poate asta a fost problema ta. Primele 2 zile le tii la intuneric, apoi le pui la lumina sa se inverzeasca. E de ajuns sa le clatesti de 2 ori pe zi - apa scursa f. bine. Trebuie sa pui niste voal rezistent, plasa, ceva prin care semintele sa nu cada cind le speli si sa poti face asta super rapid - intr-un minut, inainte sa pleci din casa dimineata. Daca vrei neaparat le clatesti inca de 2 ori seara, daca nu, la 12 ore. Cind cresc mai maricele, dupa 2 zile, poti sa schimbi plasa initiala cu ceva cu gauri mai mari, prin care sa se scurga coaja semintei, care e usor amara si sa ramina doar partea frageda, verde. Atunci trebuie sa le clatesti ceva mai mult ca sa se intimple asta. In primele 2 zile o apa e suficienta.
Merg cu iaurt, pe piine, in salate, pe orice e cremos, in supe, dar puse la sfirsit, nu gatite. Daca iti faci smoothies merg si acolo, dar mie nu-mi plac.
Merge la fix ceaiul de urzici aici. Le-ai cules tu sau le-ai cumparat? Eu mi-am plantat, dar anul asta abia am avut productie de citeva ceaiuri, la anul cred ca doar din asta beau.
Sfat: culege urzicile sa faci ceai cind sint maturizate, inainte sa infloreasca, nu neaparat imediat ce sint fragede si sint bune de mincare. Inainte sa infloreasca au cea mai mare potenta.