View Single Post
Old 08 Nov 2012, 21:55   #170
Twinsen

Twinsen

Originally Posted by Malombra:
snobismul înseamnă recunoaşterea şi adularea unei autorităţi exterioare. după tine, care e autoritatea căreia mă supun eu şi care mă face snoabă? în situaţia asta snob eşti tu, nu eu. zi-i nenică, că-i zici bine, la cuvinte împroşcate ampulea.
Fara a-ti accepta pe deplin definitia snobismului, autoritatea careia te supui tu in cazul de fata e acea iluzorie "critica buna de film". Care e vecina cu ideea de "film bun", nu in ultimul rand pentru ca nici acesta nu exista de fapt.

Tu iei in deradere un text scris de cineva cu studii in domeniul filmului, publicat intr-o revista de specialitate. Automat prin asta arati ca te consideri superioara autorului, in domeniul criticii de film. Stilul tau ("nu fucking zău - critică , deh ") il umileste pe autor. Dar mai nasoala e afirmatia in care ii umilesti pe multi forumisti spunand ca "atîta lucru " poate sa scrie orice forumist. Ei bine, o parte semnificativa a forumistilor NU poate sa scrie un astfel de text. Si astfel deriziunea ta fata de text se transmite amplificat lor, care nu pot "nici macar" atat. Astfel ajung unii sa se teama efectiv sa mai zica parerea lor despre film, temandu-se ca sunt banali si incapabili.

Wikipedia spune: "Snobismul este o atitudine prin care o persoană sau un grup de persoane caută să pară deasupra celorlalți. Dorind să arate că aparțin unei elite, snobii, în loc să se poarte natural, încearcă să imite purtările și limbajul unei categorii de oameni care li se pare lor superioară. Simultan snobii îi disprețuiesc pe inșii care nu fac parte din categoriile socotite superioare, inși care, prin urmare, li se par lor inferiori". Te-am vazut deseori folosind un limbaj complicat inutil, in situatii in care niste termeni normali ar fi fost mult mai adecvati atat subiectului discutat cat si interlocutorilor. Mesajul tau despre articolul acela e un exemplu de dispret tintit spre o categorie de comentariu de film care ti se pare inferioara. Avem astfel elementele caracteristice ale snobismului.

Last edited by Twinsen : 08 Nov 2012 at 22:01.
  Reply With Quote sendpm.gif