View Single Post
Old 07 Nov 2012, 12:29   #438
Federico
Snob Elitist

Federico

Ma batea gandul sa fac un micro-doctorat in replica vizavi (salut, bremen, trollolol) de problema asta da' mi-a trecut pan' la urma. S-ar putea totusi sa aiba o bruma de relevanta daca mentionez ca acum vreo 2-3 ani am parcurs un curs TTC (audio-video) numit Great Ideas of Philosophy iar in cele 60 de seminarii constituente problema esteticii era atacata frontal (mai era abordata dar foarte vag, inca o data in afara de asta) cu o singura ocazie. Estetica in general. Na. Go figure. Bine-nteles, cuvantul cinema nu fusese invitat nici macar sa stea-n picioare intr-un ungher jegos al discursului. Iar din toate aluviunile istoriei filosofiei sarite (in gol) sa rezolve problema, i s-a dat atentie doar Facultatii de Judecare a lui Kant. Evident, influenta restrictiilor de timp nu poate fi data de-o parte, but still. Anyway, arta in general e departe de a fi absolvita de obligatia de a-si justifica existenta in ziua de azi pe fata pamantului si prezenta in decalogul valorilor umane, darmite gargara despre arta... Iar Filmul e cea mai prapadita dintre ele... Darmite gargara despre film... Imi propusesem sa incerc sa m-abtin sa scap cat mai putine nume si titluri in argumetnul asta, dar tot nu pot sa nu mentionez ca mi-a venit imediat in minte scena din Jurnalul de la Paltinis in care Noica ii zicea lui Plesu ca toata zbenguiala lui pe marginea esteticii e o pierdere de timp. Ca nu merita fiindca domeniul n-are clasicitate. Nu e unul din 'lucrurile cu adevrat importante' (vorba lui A. Paleologu). In fine. S-ar putea sa nu strice deloc unui cinefil sa intre in contact cu un program de alfabetizare si initiere elementara precum superba Film Art: An Introduction a lui Bordwell (desi nu bag mana-n foc), dar nu cred ca se cade sa-ti vina sa-ti deschizi o vena - cum mi se intampla mie lol - daca nu poti din varii motive sa ajungi si la Making Meaning: Inference and Rhetoric in the Fiction Film sau alte gogomanii elitiste si pretentioase (Ray Carney, Deleuze si mortii mamelor lor mai care).