Originally Posted by Federico:
Originally Posted by corinka:
Originally Posted by Cinemania:
Stie cineva care e diferenta intre omul preistoric care a vazut pentru prima data focul si cel modern cu un Zippo la buzunar?
|
Foarte buna intrebare!
Ceea ce sustine Federico despre Chaplin e ca si cum ar spune ca picturile rupestre sunt puerile si din acest motiv nu au nicio valoare artistica. Or, oamenii aceia abia invatau sa se exprime din punct de vedere artistic, descopereau pictura.
Si filmele trebuie raportate la epoca in care au fost facute. Totusi, in epoca filmului mut s-au facut si filme care ar bate la fund multe productii de azi. De exemplu, cred ca Metropolis al lui Lang ar snopi Avatar al lui Cameron, pana cand din albastru l-ar face rosu...
|
sintagma "proba timpului" iti spune ceva? daca ar fi privite obiectiv filmele lui chaplin ar parea complet retardate in comparatie cu elita cinematografului matur (anii '70 - prezent). eu ce spuneam? ca filmele lui chaplin au valoare numai - in umila mea perspectiva desigur - abordatae cu o doza industriala de condescendenta. desi e interesanta paralela cu picturile rupestre intr-un fel, nu mi se pare potrivita. celelate forme de arta au alta relatie cu timpul fata de cinema. cauducitatea filmului e atat de nemiloasa incat putem spune fara sa fim superficiali ca celelate arte sunt absolut nemuritoare. (ba chiar ai spune ca de la o anumita cota temporala, in loc sa progreseze mai degraba se cretinizeaza - vezi muzica, pictura, sculptura)
insa si aici exista ierarhii. nu toate fotografiile dintr-o antologie a artelor plastice sunt de acelasi nivel. picturile rupestre nu le bagam in aceeasi oala cu cele renascentiste sau cu romantismul german al lui Caspar David Friedrich.
|
Inteleg ce vrei sa spui, dar nu sunt de acord cu tine. Revenind la comparatia "Psycho" vs "American Psycho", cred ca este un exemplu favorabil filmelor clasice. Prefer filmul lui Hitchcock si cred ca este un bun exemplu de film care rezista probei timpului.
Referitor la ce spuneai mai sus, sa stii ca si cinematografia prezinta tendinte de cretinizare, chiar scriam mai sus de "Avatar"! Evolutia artistica nu tine intotdeauna pasul cu cea tehnica, din pacate...