Am asa un chef sa vorbesc ca sa nu tac dar cum nu sunt decat un snob incapabil sa gandeasca pentru sine si nu poate decat sa regurgiteze niste Gordon Wood (
http://www.youtube.com/watch?v=QnZ0Y4rvz6E) ma gandeam sa fac un colaj de citate care mi se pare ca-mi defineste optica estetica cinematografica in ultima vreme.
1.
L'art n'est pas a mes yeux une rejouissance solitaire. (Albert Camus, Discours de Suede du 10 decembre 1957 - redescoperit vincent-vega-style in recuzita bibliografica din toaleta intr-un manual de franceza din clasa a XI-a

)
2.
I don't think about technique. The ideas dictate everything. You have to be true to that or you're dead. (David Lynch - in capul profilului de pe un site omolog al carui nume s-am mentionat obscen si ilegal de frecvent pe-aici)
3.
Aveti grijä sä evitati relativizarea valorilor si haosul criteriilor. Nici o artä nu e atât de diferitä de "matematicä", sau stiintele exacte în general, încât sä se poatä preta la un anarhic "totul e posibil / permisibil". Pânä si muzica, poezia, pictura, atât de maleabile si elastice în sine, atât de deschise improvizatiei si liberei inspiratii, tot au seturi de reguli clare, care trebuie sä fie perfect stäpânite, înainte de a-ti putea permite sä dai frâu liber fanteziei creatoare nelimitate. Iar cinematografia este pe departe cea mai riguroasä în acest sens, urmatä îndeaproape de teatru si de arhitecturä. Deci, nu vä impacientati: atât profesionistii filmului si ai criticii, cât si cinefilii responsabili, sunt constienti de un sistem de criterii valorice esentiale clare, în jurul cäruia e destul loc si pentru gusturi personale, polemici, divergente de päreri, etc. Cine vine si cere: "Ia explicä-mi si mie care-s regulile alea!", înseamnä cä s-a cam gräbit sä se implice în discutiile responsabile despre cinema... (Pitbull aka Godfather-ul Cinemagiei, cu ocazia asta:
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=93949)
4.
A tawdry corrupt art for a tawdry corrupt world. [...] Trash has given us an appetite for art. (Pauline Kael in Art Trash and the Movies)
PS: 5.
Critica elitismului stoarce lacrimi inmii de dragul bacanilor mediocri care fac cumparaturi si vegeteaza in fata televizorului. 
(Vlad Muresan)
PPS: glumesc, evident, cu ultima parte, nu va - asta-i pentru
Mr. White - impacientati. Nu am cum sa nu glumesc. Sunt un bacan paradigmatic myself.