Charles ai adus vorba de
Baudrillard si mi-am adus aminte de cartea lui ''
America'' o carte in care atitudinile ambivalentele ale autorului fata de Amrika ( dragoste/ura si admiratie/respingere )sunt omniprezente . Am gasit si un termen cu care
Baudrillard descrie multe realitati americane ,termen usor aplicabil pana la un anumit punct si realitatilor chinezesti din acest film . Este vorba de
simulacru =copia unei copii care nu are original. Bine ca ale nostre chinezarii sunt pe treapta cea mai inalta pe scara ce duce in prapastie : copie-clona -simulacru

.
Am vizitat recent doua muzee celebre si nu am fost deranjat de faptul ca unele picturi sau exponate erau prezente sub forma de copii ,originalele fiind furate sau protejate de diverse agresiuni ( temperatura ,umiditate ,s.a.) .M-a incanta numai ideea ca anumiti oameni au putut sa atinga un asemenea nivel de genialitate in operele lor in epoci pe care unii le considera( in mod evident gresit ) primitive si barbare . Nu ma interesa ca o anumita pictura chiar a fost pictata de Rafael sau de un ucenic al acestuia si doar terminata si semnata de marele maestru. Ma bucuram ca niste genii au putut sa picteze asemenea lucruri indiferent cine or fi fost ei .