Acum l-am terminat de vazut si mi-a placut, chiar daca nu m-a cucerit decat partial. Ideea de a plasa intregul film intr-un parc de distractii care recreeaza atractii turistice de pe tot globul este geniala. Diferentele dintre vietile pe care personajele principale le duc si vietile pe care si le doresc par sa se accentueze cand sunt filtrate prin ceea ce trebuie sa faca la locul de munca, unde se deghizeaza in gheise, stewardese sau dansatoare, simuland o adevarat experienta turistica. Mi se pare ca preocupare principala a filmului nu este sa arate cu degetul inspre statul politienesc chinez sau inspre occidentalismul desantat (sau macar nu ca prima intentie), ci sa gaseasca universalul in problemele acestor oameni. Filmul insista in special asupra a doua personaje, Tao si Taisheng, care formeaza un cuplu si, totusi, ii vedem mai frecvent cand nu sunt impreuna - ceea ce iar mi s-a parut foarte interesant si ajuta foarte mult pentru a contura caracterizarile acestor personaje (in momentul in care ii vedem cum reactioneaza in cuplu, apoi singuri, apoi cu alte persoane). Iar cei doi actori fac o treaba excelenta.
Tot filmul e facut din cadre lungi (aproape fiecare cadru este o scena intreaga), un approach care de obicei imi place si care cred ca a functionat destul de bine aici. Chiar daca filmul are 140 de minute (pe care le simti), acest lucru se iarta pentru ca se vede ca Zhang vrea sa iti arate mai mult decat cateva conversatii. De multe ori camera insista inca cateva secunde in plus pe reactiile personajelor la ceea ce tocmai s-a intamplat, iar unele dintre aceste momente (unele probabil chiar improvizate) ofera autenticitate. Secventele animate, pe de alta parte, nu mi s-au parut necesare. Nu mi-au displacut, dar nu le vad rostul (altul decat acela de a incerca sa faca sa para mai cinematice sms-urile)
Spre sfarsit, m-am dezumflat un pic si finalul nu mi-a placut in mod special. As fi preferat fie un deznodamant clar (chiar si din categoria deus ex machina), fie o lipsa totala a acestuia (personajele vazandu-si in continuare de treaba, cum se intampla in viata reala). Oricum, accept si compromisul pe care l-au facut (trying to have it both ways), iar fiindca nu a rupt ritmul pe care filmul l-a impus pana atunci, nici nu ma deranjeaza asa tare.
3 stele
|