Leaves of Grass mi s-a părut un film oarecum mediu și, în același timp, o îmbinare de genuri stângace și nu prea coezivă. Sincer, nu mi-am dat seama dacă pelicula se vrea a fi o comedie neagră, o comedie cu accente de drama socială, un crime story ori o satiră. În opinia mea, este destul de greu de încadrat acest film într-o zonă anume - asta nu pentru că ar fi nemaivăzut de complex, ci pentru că pur și simplu încearcă să facă mult prea multe, reușind prea puține. Pe lângă asta, mie mi se pare că firul narativ se plimbă bezmetic pe plaiuri cam aiurite în final. It's all over the place cum ar spune englezii. Acțiunea se precipită, sângele începe să iasă de peste tot, gloanțele încep să șuiere pe lângă țestele protagoniștilor și tot așa.
Multe din lucrurile care plac ochiului la Leaves of Grass se datorează acestui dublu rol, unul antitetic, interpretat excelent de Ed Norton și câtorva scene plăcute (dar izolate și, repet, deloc coezive). Mie îmi este clar că sunt părți bune și părți rele la această producție. Nu este genul de film care își alege o trasă - mergând obedient pe cărarea lui și arătând ce vrea să arate. E în schimb o abordare cinică a la Cohen Brothers care, pe măsură ce filmul se apropie de final, se cam transformă într-un mini fiasco. Iar asta m-a deranjat.
Cum m-au deranjat și clișeele evidente din film, care, în opinia mea, nu au fost tratate deloc așa cum m-aș fi așteptat (adică satiric) de la o peliculă care se dorește a fi o miștocăreală șic. Din contră, sunt momente ce par desprinse dintr-un scenariu Hollywoodian cam siropos. Fiul rătăcitor (un alt clișeu clasic american) se întoarce acasă la ai săi și, ca să vezi, se îndrăgostește de o fată frumoasă, care e, în același timp, atât de diferită, dar și atât de asemănătoare cu el. Been there, done that. Nimic special la povestea asta.
În concluzie, filmul este o musaca de genuri cinematografice care, chiar dacă, să zicem, reșește să ducă scenariul până la capăt, o face șchiopătat. Acțiunea este precipitată, personajele nu sunt cu totul credibile (aici n-aș zice totuși că ăsta e un minus - având în vedere că exagerarea face parte din strategiile la care a apelat pelicula), iar amalgamul de senzații care te încearcă pe măsură ce vizionezi materialul nu m-a impresionat.
Una peste alta, o peliculă mai degrabă fără sens pentru mine. Se înscrie în rândurile filmelor care fie nu știu precis ce vor să arate, fie nu și-au ales cum trebuie metodele artistice prin care să ne transmită nouă, privitorilor, ceea ce au de transmis. Personal, rămân totuși cu imaginea de country-side destul de vie a regiunii Oklahoma și cu cele câteva râsete bune - izvorâte aproape exclusiv din acest contrast de limbaj și cultură existent între cei doi frați. Ar merita un 6/10 filmul, ceea ce ar însemna un Thumbs Up. Dar, pentru că (dacă nu cumva mă înșel) scopul turneului nu e să vizionăm cât mai multe filme care de-abia trec clasa, o să dau Thumbs Down.
Last edited by robertsandu : 18 Sep 2012 at 12:03.
|