robert, pentru mine bizareria nu înseamnă automat ovaţii extatice. filmul acesta e mai mult decît o sumă de adjective, am şi explicat parcă. nu a fost o succesiune goală de calificative, cu puţin noroc poate ai observat şi asta. dacă bizareria singură ar fi cheia succesului, atunci m-aş lăsa de vizionat filme şi m-aş apuca de cabinete de curiozităţi. suma calităţilor sale îl face excepţional. pentru că, altfel, am văzut separat filme şi nihiliste, şi amorale, şi bizare. deci nu are rost să pretinzi că singură stranietatea abordării (chiar nu e atît de stranie) mi-l face accesibil şi valid. iar dacă tu crezi că ce scot ăia pe gură regizorul încearcă să impună ca monedă curentă, atunci ai pierdut toată miza filmului. te indignează ceva ce e luat cu titlu de ironie. filmul e anti-pedagogic, parcă am mai spus. iar nota de dispreţ asociată adjectivului *retardat* e prezentă în afirmaţii uzuale, nescandaloase , gen *în acest concurs s-a vorbit atît de mult despre atîtea filme retardate*. nu? mă întreb unde era atunci simţul tău civic atît de acut. (întrebare retorică. nu te trag de barbă).
comportamente de o devianță crasă?
adică aceal de a fi observator lucid a ce se întîmplă în jur. de cînd observarea e crimă? nu e ea garantul autenticităţii relatării unui fenomen? e revoltătoare, bine, dar nu e necesară pentru o relatare ulterioară care să merite măcar două parale? zola vorbea despre prima menstruaţie şi pe vremea lui oripila pe toată lumea..
Last edited by Malombra : 01 Sep 2012 at 23:23.
|