In Dog Days, Seidl insceneaza patru (sau cinci) povesti care se incruciseaza de-a lungul filmului. Import/Export, spre deosebire de Dog Days, e mai putin elaborat, contine doar doua fire narative ce raman separate pana la sfarsit, dar care au totusi ceva in comun, anume locurile si perioada in care se petrec. E vorba de istoria unei tinere ucrainience ajunsa din Ucraina in Austria si cea a unui tanar austriac care ajunge din Austria in Ucraina.
Regasim acelasi stil care il caracterizeaza pe Seidl, descriptiv, apropiat de documentar, si aceiasi tema favorita a autorului: critica caustica asupra societatii contemporane.
Nu ai vrea sa traiesti in universul creat de Seidl, univers in care cei doi tineri, personajele principale, par a fi singurele persoane inocente. Intrebarea care s-ar putea pune ar fi: cum adica univers creat, atata timp cat filmul e ca un reportaj aproape, filmat cu camera in mana, in locatii existente, fara actori profesionisti? Nici macar un reportaj nu poate prezenta realitatea in intregime. Cu atat mai putin filmul de fata, in care autorul prezinta doar fapte, evenimente, locuri, alese de el, exprimand in acest fel viziunea lui despre societate si viata.
Iar ceea ce vedem in film nu este deloc agreabil: invidie, reavointa, mizerie, boala, batranete, perversiune, saracie, femei-obiecte sexuale, exploatarea celor saraci de catre cei bogati, a celor slabi de catre cei puternici. Mesajul e cat se poate de clar si trantit in fata, indemnand la refelxie, si nu in ultimul rand de actualitate, mai ales la noi, daca tinem cont de miile de romani plecati la munca in strainatate.
2.5 stele
Last edited by Mercutio : 28 Aug 2012 at 03:38.
|