View Single Post
Old 26 Aug 2012, 01:31   #35
Federico
Snob Elitist

Federico

Mai putina incrancenare, tovarasi! fiti mai zen

Apropo de "12", nici eu nu fac parte din cercul celor care-l ridica-n slavi. Desi sun un fan (temperat) al filmului.
Ce nu mi-a placut mie la el (cand l-am vazut prima si singura oara acum vreo 4 ani, cand eram mai pedant si rigid in ce priveste exigentele realistice, ca sa fiu cinstit) era impresia de hollywoodizare. Conceptul povestii, nu stiu sigur, dar imi imaginez c-a fost riscant si original pentru vremea aia, dar totusi Lumet nu e consecvent pana la capat, isi tese o plasa de siguranta in subsidiar. Si ma refer la micile tertipuri ce intenteaza sa dinamizeze actiunea. In principal, cat de des se ridica de pe scaun indivizii, si alte gesturi de-astea inrudite. La inceput de ex dureaza o eternitate pana se stabileste fiecare la locul lui. Care se zgaieste pe fereastra, care are ceva de-mpartit cu hainele de pe el, si alte gesturi de-astea pe care nu le mai retin exact, dar retin ca au existat. Secventa-pauza, in care oamenii trec pe la toaleta e un monument vulgar de oportunism in sensul mai sus precizat.
Ceva asemanator se-ntampla si-n 127 Hours. Conceptul epic hiper-minimalist -> supra(so)licitare in plan stilistic (camera, montaj, flashback-uri).