nici Machuca nu este un film comercial. exista diferente majore intre cele doua filme ca mod de realizare, cu toate ca,in esenta, ele redau cam acelasi lucru: povestile unor adolescenti care se maturizeaza trecand prin intamplari care le marcheaza viata.
Machuca are compozitie epica mult mai inchegata, dar are un ritm lent, greoi, expresivitatea imaginii apartine aproape in exclusivitate fetelor actorilor. la filmul chinezesc predomina dezinvoltura cu care se misca camera de filmat, exact asa cum se misca si actorii (amatori), cu naivitate, cu exuberanta, cu credinta ca asta poate fi ultima zi din viata si trebuie traita intens.
sunt unele aspecte ale filmului care mi-ai placut si altele care mi-au displacut. sigur, trebuie apreciat ca este realizat la nivelul asta cu un buget redus, dar, asta nu inseamna ca, trebuie sa-l ridicam pe un piedestal. pe undeva, pe mine m-a deranjat intotdeauna faptul ca asiaticii au imprumutat tot mai mult din cultura occidentala, adaptand-o la specificul si traditiile lor. au creat un fel de hibrid cultural,social, care, pe mine, nu ma atrage, oricat am incercat sa-l asimilez. intr-adevar, s-au facut si filme europene si americane a caror actiune era plasata in Asia, dar, parca, nu se compara cu filmele pe care le fac cei care apartin noului val al cinemaului asiatic, mult mai "neretusate" ca imagine si unde, aceste influente apar atat de pregnant, incat pe mine, ma deranjeaza, dar nu pot explica prea bine de ce.
Last edited by rvn : 19 Aug 2012 at 12:25.
|