View Single Post
Old 18 Aug 2012, 16:27   #8
robertsandu
Veteran

robertsandu

Da, presupun că voi comenta eu primul. Să încep cu o mărturisire (sau cu două): nu am auzit de filmul ăsta până să fie propus de Twinsen și recunosc și că nu mă dau în vânt după filmele asiatice. Cred că majoritatea, cu câteva excepții notabile, sunt ușor overdone (în lipsa unui termen mai bun), în sensul că țin morțiș să accentueze - inutil zic eu, anumite aspecte, în loc să prezinte lucrurile așa cum sunt și să lase privitorul să tragă propriile concluzii (oricare ar fi ele).

Personal, am găsit Made in Hong Kong un film cam greu de urmărit. Deseori acțiunea se desfășoară în cerc restrâns, între cei trei protagoniști: Moon, Ping și Sylvester (nu Stallone). Atât timp cât lucrurile se mențin în acest registru "micro", filmul este remarcabil. Când însă se face tranziția către diviziunile superioare ale cămătăriei și ale crimei organizate din Hong Kong, coeziunea filmului are de suferit. Ai uneori senzația că pelicula se poartă cu privitorul ca și cum ar fi de-al locului, lucru pe care l-am sesizat la mai multe pelicule asiatice și lucru care nu prea îmi place.

Habar n-am cum este viața în acel oraș, am nevoie de explicații. Sigur, pot observa drama pur umană a unor indivizi prinși într-o capcană a suferinței din care, uneori, singura scăpare este moartea - așa cum sugerează în repetate rânduri pelicula. Eu vreau și mă aștept de la un film să-mi dea și explicații. Altfel spus, în Made in Hong Kong se descriu, foarte stilistic ce-i drept, o multitudine de efecte și doar foarte puține cauze. Iar cauzele despre care vorbesc sunt redate mai mult prin fraze rostite fugitiv de narator. La final, am văzut doar o părticică din întreg. Ca și cum m-aș trezi în mijlocul unui joc de cricket fără să știu foarte bine regulile sau măcar cine cu cine joacă.

De dat îi dau Thumbs Up, nu pentru produsul finit, cât pentru valoarea intrinsecă destul de consistentă a unor secvențe care, de ce să nu fiu sincer, deseori m-au impresionat (și nu puțin) - atât prin modul vizual în care au fost prezentate, cât și pentru încărcătura emoțională pe care o poartă. N-am fost foarte satisfăcut totuși de întreg.

PS: Filmul este și pe youtube, se poate viziona fără probleme cu subtitrare în engleză.

Last edited by robertsandu : 18 Aug 2012 at 16:48.
robertsandu is offline   Reply With Quote sendpm.gif