View Single Post
Old 13 Aug 2012, 22:49   #26
robertsandu
Veteran

robertsandu

Originally Posted by Twinsen:
Pentru mine Gonzalo e mult mai interesant ca personaj. El e cel care evolueaza cel mai mult de-a lungul filmului si isi creeaza propriile valori.

Machuca e un baiat simpatic din popor si cam atat. El nu trebuie nici o clipa sa faca vreo alegere semnificativa, nu are dileme vizibile, se lasa pur si simplu dus de val. Gonzalo e cel care alege sa fie prieten cu Machuca, o alegere pe care o repeta la un nivel mult mai semnificativ la final, cand se revolta impotriva mediului sau social.

Și mie mi se pare mai complex Gonzalo Infanti ca personaj. O dovadă că el are inițiativa și că el este în primul rând care pune motorul acțiunilor filmului în mișcare este și scena cu lucrarea de control, când puștiul deștept ia foaia celui slab și o completează în locului lui, pentru a-i da o mână de ajutor (nu prea mare, cum am aflat ulterior). Și secvența cu steagurile sugerează o mai mare implicare a lui Gonzalo. El este intrusul în mediul lui Machuca. Cât despre acesta din urmă, mi se pare clar un personaj-produs al sărăciei chiliene din anii 70.

Oricum, regizorul a păstrat o anumită notă de obiectivitate în discursul său. Tocmai când credeam că l-a idealizat poate prea mult pe micul Infanti, vine scena din final (bine subliniată de @rvn într-un comment anterior) care aruncă o pată gri și pe Gonzalo. Carevasăzică, o gândi el ce trebuie, însă o face de pe poziția celui căruia nu-i lipsește nimic. Iar când e aproape să fie băgat în aceeași oală cu comuniștii lui Allende, se refugiază repede în tocmai acele diferențe dintre clase cu care a încercat atât de asiduu să se lupte. Și pe care a căutat să le renege.

Last edited by robertsandu : 13 Aug 2012 at 22:58.
robertsandu is offline   Reply With Quote sendpm.gif