Un THUMBS UP marginal din partea mea. Nu vreau sa spun ca mi-a placut mai mult filmul asta cand se numea "Au revoir les enfants", pentru ca nu suna prea bine, dar adevarul este ca mi s-a parut ca scenariul filmului a imprumutat destul de mult. Cea mai flagranta secventa este cea in care copii se ridica in picioare pentru a-l saluta pe preotul demis de noul regim. Nu sunt prea mare fan al secventei Oh, captain! My Captain! din "Dead Poets Society", dar acolo macar aveai certitudinea relatiei puternice dintre studenti si profesor. In "Machuca" am avut mai degraba impresia ca baietilor nu le placea foarte mult de preotul care fura startul la probele de sport (o scena care pare suflata din "Kes", btw) si ii punea sa lucreze in gradina scolii. De aceea, secventa respectiva mi se pare foarte subreda si - in ciuda dedicatiei de la sfarsitul filmului - mai degraba nesincera.
"Machuca" este, totusi salvat de cele trei personaje principale foarte bine scrise si de interpretarea naturalista, autentica a copiilor. Andrés Wood are cateva momente de inspiratie pe parcursul filmului...putine, dar le are: secventa din gradina scolii, primele doua manifestatii la care participa Gonzalo ca vanzator de steaguri, prima scena in care copii degusta laptele condensat (si nu numai), momentul in care elevii exmatriculati sunt numiti de catre autoritati etc. De asemenea, exista si cateva secvente in care nu am fost sigur ca stie ce vrea sa faca cu aparatul de filmat... Dar ceea ce ii reuseste cu adevarat este finalul si, sincer, cam asta conteaza. Ultimele 10-15 minute accelereaza viteza naratiunii si, in ciuda faptului ca sunt povestite evenimente politice de mare importanta, focusul principal este asupra lui Gonzalo, care in aceste secvente incepe sa se descopere pe sine insusi cu adevarat. Secventa revelatoare, cand Gonzalo scapa din ghetoul din care sunt culesi "bastinasii", fiind probabil ultima data cand il va vedea pe Machuca, este foarte poignant (desi cred ca Wood a exagerat cu desaturarea culorilor, a la "Saving Private Ryan")
THUMBS UP
|