View Single Post
Old 21 Jul 2012, 17:37   #5
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
"Noi albinoi" a fost unul dintre cele mai mari succese din istoria TIFF-ului, in sensul ca - pana acum cateva saptamani - a fost singurul film non-autohton castigator al festivalului care sa primeasca o lansare adevarata in alte cinematografe din tara.
Cred ca succesul pe care filmul l-a avut la critici si la public (nu doar la noi, ci si prin alte parti pe unde a participat la festivaluri) se datoreaza peisajelor islandeze unice si umorului absurd, dead-pan pe care il cultiva. Dagur Kari a reluat tema outcast-ului cu diferite variatiuni in filmele sale ulterioare ("Dark Horse" si "The Good Heart"), dar - oricat de mult mi-ar placea aceste filme - nu cred ca a reusit sa recreeze tonul si simtul timing-ului care au facut din "Noi albinoi" unul dintre cele mai bune filme ale decadei trecute (macar dupa parerea mea).
Cel mai memorabil pentru mine ramane finalul. Dupa deznodamantul brusc (si care ar fi putut usor vira in ridicol daca Dagur Kari nu ar fi fost sigur de sine), legaturile lui Noi cu lumea in care traieste se rup complet, iar ultimul cadru sugereaza ca acesta are sansa sa inceapa o noua viata.

3.5 stele (nu fara o oarecare nostalgie)
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif