Mi-a placut satira care se concentreaza pe partile mai putin magulitor-intelectuale ale realizarii unui film. Cred ca imi lipsesc destule cunostinte cinematografice pentru a intelege pe deplin implicatiile filmului, dar mi-a placut cum a fost facut, contrastul dintre figura deschisa si clara a lui Maggie si toti nevroticii aia de francezi (bine aleasa natia frantuzeasca pentru film, nimeni nu poate fi mai crizat decat un francez), cu fetele lor strambe si rautacioase, dintre naturaletea cu care Maggie isi face treaba, fara a arata in public nemultumirile sau criticile pe care le are, desi uneori este pierduta in explicatiile intortocheate despre film pe care i le da regizorul Vidal, si echipa de filmare care nu se sfieste sa comenteze in orice situatie esecul carierei lui.
Este urmarit modul in care apar zvonurile, cum circula informatiile false, cum relatiile dintre oameni sunt influentate pur si simplu de spusele si perceptiile celorlalti, fara nici un fundament real. Desi aparent este o critica la adresa filmelor prea „intelectualizate”, asbstracte, in care nu te regasesti intotdeauna, totusi vedem in acelasi timp ca modul in care ne raportam la ceilalti, deciziile pe care le luam, lucrurile care ne afecteaza si la care reflectam sunt in foarte mare masura determinate de elemente abstracte, verbale, subiective, in afara oricarei actiuni concrete. Ceea ce nu inseamna ca nu este sanctionata pretiozitatea intelectuala care incearca sa compenseze lipsa unei creativitati autentice.
Francezii nu reusesc sa asculte pe nimeni (tipul care vine sa ii ia un interviu lui Maggie ajunge sa-si exprime pe larg opiniile despre cinema si preferintele pentru Van Damme si Schwartzenegger, placerea asta enervanta de a te asculta pe tine insuti e constanta in tot filmul), iar energiile negative din echipa se tot acumuleaza, toata lumea o ia razna, cu exceptia lui Maggie. Camera insoteste cu miscari agitate aceasta febra care ii cuprinde si lasa impresia unui semi-documentar. Este surprinderea unui joc de forte in care fiecare incearca sa castige cate ceva.
3 stele
|