View Single Post
Old 06 Jul 2012, 15:17   #4
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Originally Posted by MinRep:
De-a lungul filmului iti fac aparitia mai multe simboluri religioase si mitologice, unele dintre ele preluate (pasarea Phoenix, figura cristica), altele inventate (mitul fetei careia i-au fost retezate bratele si a carei sange a devenit sfant fiind motorul principal al actiunii). Jodorowsky face apel la numeroase repetitii ale acestora, in special la taierea bratelor, care este imaginea centrala a acestui film. Alte filme se folosesc de crucifixuri sau citate din Biblie ca obiecte fetis sau pentru a-si impopotona universul vizual sau ideatic al filmului, care altfel ar fi destul de slab.

La Jodorowsky, insa, am impresia ca folosirea acestor motive nu este deloc gratuita. Cred ca filmele sale sunt o invitatie de a privi mitologia crestina dintr-un alt punct de vedere si de a proba validitatea acestor mituri in ziua de azi.

Poate ai dreptate, dar cum se leaga cele doua citate de mai sus mai exact?

In aceasta ordine de idei, faptul ca Cristos-ul din acest film este un tanar evadat de la un azil de nebuni care sufera de halucinatii si are o constiinta razbunatoare, mi se pare foarte relevant.

De ce zici ca e vorba de un Hristos? Stiind El Topo si The Holy Mountain si eu am crezut initial, cand l-am vazut prima data in azil, ca e vorba de o figura a lui Hristos, dar pana la urma n-am vazut niciun motiv sa cred asta in afara aspectului initial.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif