View Single Post
Old 04 Jul 2012, 18:37   #102
loud.rocks
Guru

loud.rocks

Originally Posted by Twinsen:
Tine de generozitatea fiecaruia si in egala masura de cultura cinematografica sa gaseasca un film pentru toata lumea, nu sa se gandeasca doar la gusturile proprii.

Eu sunt de parere ca asta-i aproape imposibil. Cred ca si cel mai intensiv efort de a gasi un astfel de film ar nemultumi unii useri. Iti dau si un exemplu, desi e posibil sa fie nepotrivit: iau chiar cazul tau din primul turneu, cand l-ai propus pe Shunji Iwai. Banuiesc (daca ma insel atunci imi cer scuze) ca l-ai ales, pe langa faptul ca iti place foarte mult, in speranta ca va placea si altora si ca vor descoperi ceva nou si in acelasi timp bun. Daca imi aduc aminte a iesit chiar din prima, si a avut parte de mai multe critici dure (desi s-ar fi vrut ar fi un film decent, nici arthouse, nici comercial, care sa placa intr-o mai mica sau mai mare masura tuturor - n-a fost deloc asa).
S-a intamplat, de asemenea, sa iasa din turneu regizori ca Tarkovski sau Bunuel care aveau deja un statut de favoriti si despre care foarte multi s-au declarat entuziastmati (mai ales ca atunci se votau propunerile, deci oarecum iti alegeai exact filmele/regizorii care te asteptai sa-ti placa).
Si la fel s-a intamplat, indiferent de ce film sau regizor a fost vorba. Bad TIming (care iarasi a avut o poveste cel putin decenta, n-a fost nici arthouse dar nici film de mana a doua, si care s-a vrut sa placa la cat mai multa lume a avut parte si de critici si a fost eliminat in final). Daca ar fi propus cineva Forrest Gump sau La vitta e bella, ar fi avut cel putin o critica de genul ca sunt prea comerciale, ca forteaza nota sau ca ofera dramatism gratuit.
Deci cred ca e nevoie de prea mult noroc ca sa-ti atingi scopul, iar sincer, felul in care a decurs pana acum turneul mi se pare extrem de reusit: toate filmele au terminat pe "plus", majoritatea chiar la o diferenta mare de scor. Eu zic ca asta ar fi scopul de baza, sa placa cat mai multor useri, nu tuturor (daca am avea solutia la cea de-a doua varianta sa sti ca as fi categoric de acord cu aceasta).

Inca ceva: un al doilea scop, personal, al fiecaruia, mi s-ar parea acela de a face tot posibilul de intelege filmele propuse de ceilalti, sau macar de a intelege motivul pentru care au fost propuse, ce le-a placut celor care le-au ales. Iar faptul ca ai ramas dezamagit de vreo propunere n-ar trebui sa fie neaparat un esec, mai degraba un imbold de a participa si mai tare la discutii sau de depune niste eforturi in plus pentru a-l pricepe.
Pana la urma, vizionarea un film care are un anumit statut si pe care multa lume care are intr-adevar un cuvant de spus il lauda mi se pare o experienta in sine, cu atat mai mult cu cat e animata de discutii pe baza acestuia.

Last edited by loud.rocks : 04 Jul 2012 at 18:51.
loud.rocks is offline   Reply With Quote sendpm.gif