Originally Posted by Twinsen:
Tine de generozitatea fiecaruia si in egala masura de cultura cinematografica sa gaseasca un film pentru toata lumea, nu sa se gandeasca doar la gusturile proprii.
|
Eu sunt de parere ca asta-i aproape imposibil. Cred ca si cel mai intensiv efort de a gasi un astfel de film ar nemultumi unii useri. Iti dau si un exemplu, desi e posibil sa fie nepotrivit: iau chiar cazul tau din primul turneu, cand l-ai propus pe Shunji Iwai. Banuiesc (daca ma insel atunci imi cer scuze) ca l-ai ales, pe langa faptul ca iti place foarte mult, in speranta ca va placea si altora si ca vor descoperi ceva nou si in acelasi timp bun. Daca imi aduc aminte a iesit chiar din prima, si a avut parte de mai multe critici dure (desi s-ar fi vrut ar fi un film decent, nici arthouse, nici comercial, care sa placa intr-o mai mica sau mai mare masura tuturor - n-a fost deloc asa).
S-a intamplat, de asemenea, sa iasa din turneu regizori ca Tarkovski sau Bunuel care aveau deja un statut de favoriti si despre care foarte multi s-au declarat entuziastmati (mai ales ca atunci se votau propunerile, deci oarecum iti alegeai exact filmele/regizorii care te asteptai sa-ti placa).
Si la fel s-a intamplat, indiferent de ce film sau regizor a fost vorba. Bad TIming (care iarasi a avut o poveste cel putin decenta, n-a fost nici arthouse dar nici film de mana a doua, si care s-a vrut sa placa la cat mai multa lume a avut parte si de critici si a fost eliminat in final). Daca ar fi propus cineva Forrest Gump sau La vitta e bella, ar fi avut cel putin o critica de genul ca sunt prea comerciale, ca forteaza nota sau ca ofera dramatism gratuit.
Deci cred ca e nevoie de prea mult noroc ca sa-ti atingi scopul, iar sincer, felul in care a decurs pana acum turneul mi se pare extrem de reusit: toate filmele au terminat pe "plus", majoritatea chiar la o diferenta mare de scor. Eu zic ca asta ar fi scopul de baza, sa placa cat mai multor useri, nu tuturor (daca am avea solutia la cea de-a doua varianta sa sti ca as fi categoric de acord cu aceasta).
Inca ceva: un al doilea scop, personal, al fiecaruia, mi s-ar parea acela de a face tot posibilul de intelege filmele propuse de ceilalti, sau macar de a intelege
motivul pentru care au fost propuse, ce le-a placut celor care le-au ales. Iar faptul ca ai ramas dezamagit de vreo propunere n-ar trebui sa fie neaparat un esec, mai degraba un imbold de a participa si mai tare la discutii sau de depune niste eforturi in plus pentru a-l pricepe.
Pana la urma, vizionarea un film care are un anumit statut si pe care multa lume care are intr-adevar un cuvant de spus il lauda mi se pare o experienta in sine, cu atat mai mult cu cat e animata de discutii pe baza acestuia.