fain că a propus varu acest film. aşa îl văd şi eu în sfîrşit. mi se pare puţin stranie reacţia virulentă a coteriei anti-obscuritate, cînd o căutare elementară pe google dezvăluie că filmul e în top douăzeci al celor mai cunoscute filme spaniole, după almodovar, bunuel şi berlanga. şi mi se pare cam ilogic să pui o super-mega-ultra -obscuritate după nume cunoscute mondial. filmul acesta nu e deloc o obscuritate, dar cum generalizările tind să fie pîinea şi vinul cinemagiei, holy motorul ei, ajungem unde ajungem, de fiecare dată. bigotismul poate fi suspectat şi de partea ailaltă, a celor care refuză un film, doar pentru că acesta vine dintr-o zonă în care nu au căutat nimic mai niciodată, din prejudecată sau lipsă de interes. erice e la fel de obscur ca şi, să zicem, kaurismaki înainte de le havre, adică cine voia, ştia, şi nici nu trebuia să coboare în groapa marianelor ca să dea de el. la fel şi andersson. topul acela de care vă ziceam l-am găsit chiar pe prima pagină a rezultatelor căutării, pe la jumate, după topuri de spanish-language films, unde nu erau doar filme spaniole. concluziile se impun.
|