Originally Posted by Namaste:
Daaa! Ne rafuim mai intai intre noi, ca oameni simpli ce suntem, si abia mai apoi vedem ce-au avut de spus si "inteleptii". 
|
Crede-ma, parerea ta e mult mai pertinenta decat a criticului din video. Cu ocazia asta am sa exemplific putin acel exces de zel de care vorbeam.
La inceput spune ca satucul e un microcosmos al intregii tari, ca are putine legaturi cu lumea de dinafara sa, ca e un loc inchis in sine. Femeia probabil locuieste intr-un oras mare si nu stie ce-i aia un sat. Asa e peste tot, cu atat mai mult in perioada aia. Ideea asta de microcosmos poate merge pe doua cai. Una ar ideea de a reprezenta metaforic chestii de natura politica, in sensul ca personajul X reprezinta aia, personajul Y reprezinta aia etc., toate elemente specifice ale situatiei politice din perioada respectiva. Dupa parerea mea asta-i aberatie. Celalalt mod de a privi satul ca microcosmos e ca oglindire a societatii in acea perioada, dar asta e platitudine. Normal ca satul era la fel ca toata natiunea. E o afirmatie care are un aer de pretentiozitate, dar care de fapt nu spune nimic relevant.
Bine exemplul de mai sus e unul relativ ok. Mai tarziu o da in aberatii serioase, cum ar fi exemplul de "images of entrapment" cu faptul ca patul pe care doarme Teresa are un fel de gratii in spate. Pai asa erau paturile. Bine ca nu-mi zice ce semnifica existenta drumurilor sau a peretilor caselor.
Mai spune ca doar Ana e deschisa explorarii, o alta afirmatie care din punctul meu de vedere e o vorba in vant. Ca povestea se contentreza pe Ana si o arata pe ea in explorare nu inseamna ca asta e o "calitate" specifica ei.
Cea mai mare prostie mi se pare insa chestia cu intrarile in cladirea abandonata (vedeti video pentru detalii).
@T. - Da, tema filmului e maturizarea. Ce-i drept e prezentata cam diluat, in sensul ca sunt evenimente putine prezentate in scene mai lungi, scene care nu prezinta o cascada de informatii cu privire la personaje. Tema filmului nu e prezenta doar la final, ci abia atunci e relevata cu adevarat. Ce se construieste pana acolo (din partea mea o constructie nu prea solida) conduce spre concluzia din final. Inainte de a te maturiza ai nevoie de a prezenta conditiile preexistente. Sigur, unele filme poate trateaza mai bine tema asta, cu siguranta o trateaza altfel, poate de asta si prinde filmul pentru unii, modul unic de ilustrare a temei. Pentru unii e destul, pentru altii nu, asa e de fiecare data, nu?