Originally Posted by Liviu-:
Frankenstein, ca poveste de sine statatoare, are ceva de spus, dar in filmul asta pare doar un mecanism de perturbare si nimic mai mult.
|
Nu sunt de acord. Cred ca e vorba de mai multe decat o simpla perturbare. Imaginea lui Frankenstein declanseaza seria de viziuni ale Anei si este principala sursa a "mitologiei" la care filmul face apel. De asemenea, de data aceasta important este monstrul, creatura, care suscita sentimenta contradictorii in imaginatia Anei.
Originally Posted by Liviu-:
M-am gandit ca s-ar putea sa fie si un unghi politic al filmului, asta prin prisma monologului tatalui in legatura cu albinele. Nu stiu daca era vorba de contextul politic al Spaniei (despre care nu stiu mai nimic din pacate), dar, daca la asta facea referire, legatura e una foarte ambigua. Poate faceti voi legaturile mai bine aici si ma scoateti din intuneric.
|
E destul de simplu, actually. Filmul este facut in ultimii ani ai dictaturii militare a lui Franco. Erice si altii (Carlos Saura, de exemplu) erau ferm impotriva regimului acestuia si au reusit, in aceasta perioada, sa scoata cateva filme care sunt metaforic indreptate impotriva puterii. Titlul filmului se fata se refera la conformismul si obedienta spaniolilor in fata regimului.