|
Hmm... Sunt un pic nedumerit de reactiile negative de pana acum. E drept ca a trecut ceva timp de cand am vazut filmul, dar din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai bune filme spaniole pe care l-am vazut. Este unul dintre acele filme care abordeaza o situatie politica din perspectiva unui copil, care vede totul ca pe un basm, ca pe o fantezie. Din acest punct de vedere, este un premergator pentru "Cria cuervos", filmul lui Carlos Saura de 4 ani mai tarziu (cu Ana Torrent facand aproximativ acelasi rol), care nu imi place la fel de mult, dar si pentru "El laberinto del fauno".
Mi se pare semnficativ faptul ca granita dintre realitate si imaginar se sterge ca urmare a impactului puternic pe care il are asupra Anei imaginea lui Boris Karloff in "Frankenstein". Victor Erice apeleaza in mod repetat la referinte directe la anumite scene din film, trasand paralele interesante intre propria naratiune si povestea romanului gotic scris de Mary Shelley. Ana incepe sa se teama de un monstru si, in acelasi timp, sa curteze din ce in ce mai mult moartea. Filmul castiga o dimensiune prin reinventarea povestii lui Frankenstein din perspectiva unui personaj minor din filmul lui James Whale, dincolo de "simpla" problema politica, punctand cu cateva scene foarte reusite, precum prima intalnire cu dezertorul si fuga finala prin padure.
THUMBS UP
|