View Single Post
Old 16 Jun 2012, 15:29   #38
varu
Guru

varu

L-am vazut acum pentru prima data si l-as plasa pe aceeasi scara a valorii cu Y tu mama tambien. Un film delectabil cap-coada, dar cu o poveste expusa cam strident. Nu am Doamne-fereste pretentia ca toate filmele sa fie realiste, minimaliste sau veridice, ma uit si la filme care "ma vrajesc" dar pe alocuri senzatia pe care mi-a lasat-o filmul a fost de stridenta peste o poveste neverosimila. Acuz stridenta lui, nu anti-puritanismul. Chiar mi se pare aiurea sa o acuzati pe rvn ca filme ca asta sau ca Y tu mama tambien ar fi scandaloase sau ar atenta asupra nu stiu caror valori din societate. Ambii regizori (Cuaron si Akin) practica un cinema de entertainment deasupra entertainmentului practicat de majoritatea filmelor de la mall.
Ce salveaza filmul asta e jocul actorilor, el-machoist,fara pic de teatralitate, ea-extrovertita. Ar fi putut fi teatrali cu o astfel de poveste, dar si-au tratat rolul neteatral. Totusi, apropo de ce a zis twinsen si pe mine m-au enervat anumite faze din filme, de exemplu el il omoara accidental de barbatul ala in bar, intra la bulau (la bulau in Germania, de unde e muuuuuuult mai usor sa fentezi justitia ca in Ro sau in Turcia) si iese din bulau dupa o crima absolut neschimbat dpdv fizic, practic pe intreaga unitate temporala a filmului (care pare ceva de ordinul anilor sa zicem) el arata absolut identic in aproape toate scenele: fie "varza-muci-mort-de-beat", fie "varza-mahmur-cu durere-de-cap". Ea se mai tunde, mai schimba blugii de pitipoanca cu imbracaminte de femeie cu copil, mai o lasa vederea, isi mai pune niste ochelari, pe el nu, el e cvasi-identic cu sine de la inceput pana la sfarsit.
Sau: 'unchiu-su' ii da niste bani stransi cu truda (nu pare ceva mai sus de clasa muncitoare, pentru el e eveniment sa manance la o crasma turceasca de cartier nemtesc), oricum nu mai mult de 1000 de EUR. Proaspatul ex-puscarias ia banii, se duce in Turcia sa-si caute mandra, habar nu are cat va dura cautarea, habar nu are pe ce lume traieste (vezi discutia cu taximetristul), dar hotelul la care parcheaza nu pare chiar ieftin, sa zicem e undeva peste 50 de euro/noapte. Eu in locul lui nu m-as fi aruncat la o asemenea cazare, as fi incercat ceva mai modest ca nu se stie cat dureaza pana dau de ea.

Dar per total m-a delectat filmul.
Ii dau Thumbs UP cu nota 6/10, la fel ca filmului lui Cuaron.
varu is offline   Reply With Quote sendpm.gif