Mama tampoanelor....
Lasand deoparte orice urma de subiectivism, calitatea regiei sau naturaletea talentatilor actori hispanici nu au cum sa treaca neobservate. De fapt Gael Garcia Bernal si chiar Diego Luna ies in evidenta exceptional, la fel si actrita centrala. Scenariul la randul sau este plin de resurse si depaseste cu mult granitele unui simplu road-trip movie. Cam astea sunt atributele sau meritele pe care pot sa le apreciez la modestul meu nivel de intelelegere al filmelor.
M-am lasat destul de greu convins sa vad acest film, fiind rezervat si circumspect de la bun (sau prost) inceput, in baza celor citite despre film. Si culmea, cu tot riscul de a fi acuzat de prejudecati pudibonde si de puritanism victorian nu m-am inselat deloc. In fond ce asteptari poti avea de la un film unde cele mai relevante citate suna cam asa: "You have to make the clitoris your best friend.", unde absolut totul este decorat cu murdarii care isi au locul intr-o buda publica.
Nu se termina primul "act" ca vocea naratorului (voice-over) si apare ca o musca de carne peste ceva in descompunere. Si reapare mereu, regulat - in sensul normal al cuvantului - incapatanandu-se sa se ospateaze din zemurile gretoseniei. Deacdenta si sordidul sunt folosite in mod abuziv, sub forma unui truc ieftin si uzat, pentru a crea fluenta, cursivitate si dezinvoltura cu scopul de a da acea impresie de realism. Ce sens are scena cu laba de LaBazin (da, imi permit sa vorbesc la fel de porcos ca tot filmul asta scarbos, pentru ca e arta e arta)? Sau de ce trebuie sa-l vad pe unul cum se pisa in wc? Mie tot filmula sta imi pute prin sticla ecranului a impostura cinematografica si uzurpare a valorilor moderne, fie-mi permise si fraze bombastice. Metoda aminteste de filmele romanesti de dupa revolutie, unde liberatea de exprimare (nu de expresie) constituie scheletul putred pentru o constructie lipsita de valoare. La fel si aici.
Un numar de XXX (treizeci si cinci) de premii, un morman de nominalizari ba chiar una la Oscar ma fac sa ma intreb de cat plumb e necesar ca sa acoperi straturile de sperma care pluteste in bazin, de cat pamant trebuie pus peste rolele unui film mustind a copulatii "bine mimate", de cate tampoane folosite trebuie inghesuite in urechi ca sa nu mai auzi mugetul scarnaviei deghizate in arta cinematografica....? Probabil de multe din fiecare, pentru ca sordidul si fetidul acestei "capodopere" nu iese la spalat nici cu acid sulfuric, caci in momentul in care discutiile sunt doar despre ejaculari precoce in prezervative, despre farcuri, masturbare, [...] si cam tot ce se poate despre sex, naturaletea depaseste limitele si devine nu doar inutila, ci si plicticoasa. Cam ca atunci cant transformi o mancare altfel reusita in potroaca.
Cine stie, poate asa sunt experientele unora care au dat Thumbs up dejectiei asteia (a carei sofisticatie ma depaseste), poate nu inteleg eu arta cinematografica, sau poate ca sunt eu un alienat al puritanismului cu probleme de comunicare pe linie sociala sau chiar sexuala. Raman la parerea ca asa cum poti prezenta asemenea filme, asa poti sa iei pranzul intr-un closet turcesc. Hors concours: THUMBS DOWN.
|