Scorpia cinefiscalitatii
|
daca lui chucky filmul asta i-a dat o senzatie de nimic, pe mine m-a intristat si induiosat, in acelasi timp...
socul de inceput, cu plecarea mamei iresponsabile, precipitarea secventelor cu incarcatura emotionala puternica, au avut darul de a te face sa urmaresti cu interes traiectoria dramei acestor doi copii, fiindca este scoasa in evidenta mai mult cea a fetei,dar,in plan secundar, drama prin care trece Volodea si finalul ei, au cam acelasi numitor comun: saracia, lipsa educatiei, o societate debusolata, care-si traieste spasmatic, cu ultimele puteri, zilele de batranete, puternic afectate de stalinism si brejnevism.
nu stiu daca termenul cel mai potrivit pentru a caracteriza filmul este "genial". Marcus a fost, probabil, sub impresia puternica a momentului de final,dar,mie mi se pare valoros, in primul rand prin doza de realism dur, fara nici un fel de complicatii regizorale exagerate si in al doilea rand, prin faptul ca aceasta intelegere a realitatii sociale dintr-o alta tara, vine din partea unui regizor strain. meritul lui Moodyson este extraordinar in cazul acesta. nu i-a scapat nimic, nici un detaliu.imaginea vorbeste de la sine, iar drama Lilyei, oribila si din pacate, fara sfarsit fericit, se petrece netulburata intr-o lume mizera, searbada, trista,inumana,rea, asa cum a ajuns dupa anii grei de comunism si iluzia ca occidentul ii va aduce bunastarea.
nu stiu daca ati observat,imaginile cu blocurile muncitoresti, devastate de mizeria crunta in care oameni fara speranta abia isi taraie zilele,apar insistent, obsedant,chiar,iar scenele de pe acoperis, le asociez cu o eliberare din aceasta lume, eliberare atat de mult dorita de fata, chiar daca, asta a insemnat sfarsitul ei.
scenele in care ea este nevoita sa se prostitueze m-au deprimat. nu imi pot inchipui cum o fata de 16 ani poate suporta asemenea traume si m-am gandit in momentele cand ele se derulau,ca, societatea in care traim, fiindca Romania nu este deloc departe de tarile fostei Uniuni Sovietice, din punctul acesta de vedere, face extrem de putin, pentru a sustine un sistem educational care sa previna si sa reduca, pe cat posibil, ca asemenea retele bine organizate de traficanti, sa nenoroceasca vieti care ar putea avea alte destine...
si...da.suprarealismul scenelor cu ingerasi, m-a induiosat, de-a dreptul. sufletele unor copii nevinovati si disperati, nu puteau ajunge altfel in acele ceruri inchipuite de noi, in fel si fel de moduri...
Last edited by rvn : 05 Jun 2012 at 20:04.
|