Ma intreb cati dintre cei care au vazut filmul si-au dat seama ca in scena initiala, cea in care se fut aia doi in draci, pe peretele din spate e un poster cu filmul Harold & Maude?

nu cred ca a fost pus degeaba acolo, e un mic omagiu cinematografic adus de un road movie unui alt road-movie (superior artistic, zic eu), ambele vrand a fi nonconformiste. Mie imi place genul asta de artificii intercinefile (cuvant inventat de mine, daca in literatura exista cuvantul intertextual, la filme propun intercinefil), nu e primul caz pe care-l observ, ma gandesc chiar sa deschid un topic pe tema asta.
Deci da, despre ce vorbeam?
Filmul asta. Filmul asta l-am vazut mai demult la TV, acum cativa ani buni, era pe vremea dial-upului, internetul nu era rapid si inca se tranzitau CD-uri daca vroiai sa vezi un film la calculator, imi amintesc ca era o emisiune din asta vineri noaptea pe TVR de difuza cinema
arthouse sa zicem, filme mai altfel si le comenta inainte vreo 10 minute regretatul Alexandru Tocilescu. Pe atunci nu eram cinefil, vedeam considerabil mai putine filme ca azi si cu gusturile mele nepervertite de atunci mi-a placut destul de mult, asa tin minte senzatia de atunci, dovada ca l-am tinut minte pe alocuri la revizionare.
Cativa ani mai incolo, 2007 sau 2008, tot necinefil fiind, am fost la cinema si am vazut 4,3,2-ul lui Mungiu. Mi-a amintesc ca m-a surprins, un pic zdruncinat, dar nu pot sa zic ca atunci mi-a placut.
Azi, 5 ani mai tarziu, vazand in medie 180-200 de filme pe an,pot sa zic ca sunt cinefil si am revazut in ultimele 2 luni ambele filme: Y tu mama tambien si 4,3,2. Filmul lui Cuaron revazut nu mi-a mai placut asa tare, filmul lui Mungiu mi s-a parut devastator la revizionare, foarte bun. Deci practic unul a scazut ca impresie, celalalt a crescut mult dupa trecerea anilor. Filmul lui Cuaron are hibe (povestea nu m-a dat pe spate, mi s-a parut strident pe alocuri, facut sa gadile masele, cu voiceoverul ala enervant, de predictibilitate nu pot sa zic nimic de rau ca stiam tot ce se intampla), dar curge destul placut si natural, iar tehnic cu filmarile unor scene destul de lungi doar cu camera din mana incearca sa-si aloce niste elemente din cinema-ul mai pretentios, de arta. E un film delectabil si atat, nota 6/10.
De ce i-am pomenit pe astia doi, Cuaron si Mungiu impreuna, care-i legatura?
Ei bine, dupa 4,3,2 Mungiu a fost invitat la un festival de film din Buenos Aires si dupa aia au iesit in oras la o bere si Mungiu a povestit din intalnirea lor pe twitter. Mi s-a parut destul de savuros, asa ca-i dau cuvantul:
"O lunga converstie despre film cu Alfonso Cuaron s-a incheiat cu concluzia ca sintagma Cinema is everything e doar o gluma cand ai copii.
Cuaron are trei copii si un nepot, la 47 de ani."
Cu alte cuvinte, suntem un neam de iepuroi, facem filme iepuresti, dar totul e o imensa vrajeala cand te asteapta nevasta acasa cu copiii.
Ii dau si eu
Thumbs UP