Filmul e vulgar. Si nu zic asta gandindu-ma la scenele de sex care sunt bine realizate si, oricat de ciudat suna, ajuta la caracterizarea celor doua personaje masculine. Ma gandesc la dialogurile interminabile despre sex (90% DOAR despre asta se vorbeste in film, e agasant) si la insistenta cu care regizorul incearca sa surprinda cat mai multe detalii sordide din viata celor doi baieti. Cel putin ne imbunatateste considerabil cunostintele de limba spaniola. De cate ori auzim expresia "Chinga tu madre, pendejo" in telenovele?
Oricum, filmul nu se multumeste cu prezentarea vietii sexuale zbuciumate a celor doi obsedati ci incearca sa transmita si un mesaj: mai devreme sau mai tarziu totul o sa se duca la dracu asa ca ar fi bine sa te bucuri de aspectele placute ale vietii (da, adica de SEX) cat ai ocazia. Si problema nu e mesajul cu care (scz), asa simplu cum e, rezonez si eu. Problema e modul in care e transmis mesajul.
Pe de o parte avem vocea unui narator care intervine din cand in cand in poveste, in general pentru a ne da multe detalii inutile despre membrii familiei adolescentilor, pentru a ne explica mai exact starea lor de spirit si pentru a sublinia ideea de mai sus. Adica efemeritatea momentelor fericite, de care trebuie sa ne bucuram din plin. Doar ca exagereaza. E o scena cu o turma de porci pe plaja. De cand i-am vazut zburdand liberi si fericiti m-am intrebat in gluma daca naratorul o sa vorbeasca despre destinul crud care ii asteapta. Guess what happened next...
Pe de alta parte avem o declaratie a partii feminine din acest trio, numai buna de pus ca status pe mess: "Viata e ca spuma marii, trebuie sa te avanti in ea."
In sfarsit, finalul e amar, nu numai pentru ca femeia moare ci si pentru ca prietenia dintre baieti se destrama.
Si aici ajungem la partile bune: dinamica prieteniei celor doi protagonisti e poate cel mai reusit aspect al filmului, pacat ca e o latura secundara in construirea povestii. Gael Garcia Bernal, care mi-a placut mult in filmele lui Inarritu, oricat de enervant ar fi cu maimutarelile lui (din fericire se mai raresc in a doua jumatate a filmului) joaca totusi foarte bine, la fel ca Diego Luna. Maribel Verdu mi-a placut mai putin.
Coloana sonora e foarte draguta, si nici imaginea nu e de lepadat, desi nu mi se pare speciala.
Nu e chiar un film prost dar Thumbs Down (imi cer scuze pentru i-uri in plus sau in minus)
Last edited by White1 : 01 Jun 2012 at 14:04.
|