View Single Post
Old 30 Apr 2012, 15:07   #2
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Am vazut mai multe filme de Zulawski si, asa incomod cum este, in linii mari imi place cinema-ul polonezului. Preferatul meu nu este "Possession", film cu care cred ca se identifica cel mai bine, ci "Diabel", unul dintre primele sale lungmetraje, un film destul de dur, in care asa-zisul Diavol este doar un servitor, cu adevarat malefici fiind oamenii si sistemele lor politice. Daca filmele frantuzesti/occidentale ale lui Zulawski abordeaza probleme "de cuplu", cele poloneze sunt adevarate declaratii politice.

"On the Silver Globe", din pacate, este un film care a fost... hai sa zicem compromis de la nivel inalt. Asa cum ne spune si Zulawski in deschiderea filmului, cenzura a oprit filmul, acesta nefiind disponibil decat dupa 10 ani, cu 20% din material ramas nefilmat. In locul acestuia, Zulawski ne citeste din scenariu, in timp ce pe ecran apar imagini din (banuiesc) Polonia contemporana. S-ar putea ca autorul sa nu fi dorit sa taie nimic din ceea ce a filmat si, astfel, sa nu aplice niciun fel de auto-cenzura. De aceea, "On the Silver Globe" pare necizelat, lungit si, sincer, cam trei filme bagate intr-unul singur, constituindu-se drept o foarte complexa alegorie politica si religioasa.

Cel putin din punct de vedere al imaginilor, filmul trebuie laudat. Prima ora din film este filmata aproape in intregime din perspectiva unuia dintre personaje, care inregistreaza straniile evenimente la care este partas: alaturi de alti cosmonauti, esueaza pe o alta planeta, unde generatii succesive de urmasi de-ai lor - care imbatranesc mult mai repede - construiesc o civilizatie primitiva, dar cu o mitologie bogata, ruda a schizofreniei. A doua parte a filmului este dedicata unui alt cosmonaut care ajunge pe aceeasi planeta dupa cateva decenii si razboiului la care acesta ia parte. Aceasta parte culmina in doua secvente prin excelenta vizuale care te lasa fara rasuflare: un ansamblu de trasi in teapa care l-ar face de ras pe Vlad Tepes si o rastignire ca la carte.

Din nefericire, in ansamblul sau de peste doua ore si jumatate, intrerupte adesea de voice-over, "On the Silver Globe" este confuz, greu de urmarit, iar dialogurile/monologurile sunt adesea incomprehensibile sau incoerente. Nu cred ca filmul si-ar fi pierdut substanta, mesajul si scope-ul daca Zulawski ar fi redus din durata si ar mai fi inchegat un pic naratiunea.

2 stele (cu oarecare indulgenta)
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif