Late Autumn
Filmele lui Ozu, in special cele din ultima parte a carierei, incep sa imi para deja greu de distins unul de celalalt. Aceeasi actori, storyline similar (basically, cineva vrea sa marite pe cineva), cam acelasi stil vizual si acelasi fel de a folosi muzica etc. Intamplator, nu vazusem "Late Autumn", dar nu am putut fi sigur decat dupa ce l-am scos si am vazut cateva minute din el. Singurul element care il scoate in evidente fata de celelalte Ozu-uri, mai "vechi", este faptul ca Setsuko Hara a fost promovata de la tinara care trebuie sa fie maritata, dar nu vrea la mama vaduva a tinerei respective.
In rest, e more of the same, dar acesta nu este deloc un lucru rau. Exista un nivel de baza al cinema-ului semnat de Ozu: cadre statice, compozitii adesea aproape abstracte, personaje reprezentative pentru societatea japoneza a vremii, o naratiune eliptica, fragmentara, care lasa multe evenimente importante in afara imaginilor, preferandu-se sa se concentreze asupra scenelor in care personajele discuta, reevaluand situatia. Filmul este sincer si are destul de mult umor, chiar daca nu reuseste sa provoace un impact emotional, precum "Tokyo Story" sau "Floating Weeds".
P.S.: Ar fi mai de remarcat ca "Late Autumn" este unul dintre putinele Ozu-uri care nu sunt in alb-negru. Modul in care culorile sunt distribuite intr-un cadru aproape ca devine mai important decat orice altceva. Poate ca nu toata lumea va fi impresionanta, dar Ozu ofera mai mult unui ochi "antrenat"
L'homme qui aimait les femmes
Well, what can I say? Qu'est-ce que je peut dire? Evident, "L'homme qui aimait les femmes" nu e un film de referinta... Optiunile sunt: 1. gasesti ceva urma de umor de care te poti agata si il duci pana la capat sau 2. mai bine nu te chinui. Totusi, nu am inteles de ce gravitau atatea femei cu leur jambes cu tot in jurul lui Charles Denner - o prezenta fara charisma, fara talent actoricesc si nici macar vocea nu il ajuta. Leslie Caron, what have you been smoking?
Vot: Ozu
|