Originally Posted by anaemona:
Tocmai asta e procedeul folosit de Radev, de a ni-i arata de aproape pe cei care sufera de pe urma unei absurditati cum e razboiul, numai ca nu ni-i aliniaza si incoloneaza si le zice sa defileze in fata noastra, nu intra in detaliu in suferinta lor, doar ne-o arata foarte discret. Exemple: tinara care ingroapa hainele iubitului/sotului, care nu are putere nici sa aprinda o luminare in memoria lui, tinarul intors ranit acasa, odata idealist (apropos de faptul ca toti sintem egali in fata razboiului), care a inteles ca nici idealurile, nici trupele infometate si dezorientate nu aduc victoria intr-un razboi.
|
Daca tie ti se pare ca o tanara care apare 30 de secunde in film e un personaj aratat "de aproape" apoi eu nu stiu ce sa mai cred. Cat despre tanar, vezi ca ramane idealist pana la capat, nu stiu de unde ai impresia ca se schimba.
Quote:
As spune ca asta a fost scena mea preferata, pentru felul in care e filmata, pentru ce vrea sa spuna. Colonelul vrea sa demonstreze importanta unui exercitiu militar dar camera filmeaza fata plictisita a birjarului, jocul de picioare al colonelului, fata lui serioasa si mai butin baioneta, arma pe care trebuie sa se concentreze un soldat in lupta, dupa care camera trece de la un “soldat” mai nesoldat ca altul pina cind ajunge la ultimele persone imbracate chiar in civil. Cei care conduc incearca sa ne faca sa privim razboiul ca pe o afacere serioasa, dar la baza lui stau oameni obisnuiti pentru care cuceririle, victoriile reprezinta poate doar durere.
|
Soldatii aceia faceau instructie pentru front, iar de modul cum erau pregatiti depindea viata lor. Colonelul le arata niste miscari de lupta. Un "balet" asemanator vezi si la scrima, unde ar fi cat se poate de periculos, daca combatantii nu ar purta costum de protectie.
Quote:
Tot legat de povestea de dragoste si final. Filmul se incheie cu trupele prizonierilor parasind orasul nu ramine la povestea tragica a celor doi. In final ne arata tragedia globala, care a fost sugerata pe tot parcursul filmului.
|
Mi-e teama ca din nou modul in care interpretezi filmul e foarte personal. Pentru toti ceilalti e clar ca finalul se concentreaza pe moartea barbatului. Prizonierii paresesc orasul pe fundalul finalului razboiului si moralul lor e foarte bun, ceea ce creeaza un contrast cu drama mortii stupide.