View Single Post
Old 11 Apr 2012, 12:43   #52
Federico
Snob Elitist

Federico

La care text te referi, Charles? Transparencies... ? Ca primul citat nu stiu de unde provine, nu l-am luat de la sursa, il cunosc din auzite.

Originally Posted by Windom:
Well, Mr. T. făcea filme cu camera într-o mînă și biblia în cealaltă, propovăduind ceva de genul Ignorance is a bliss. Așadar n-aș lua toate spusele sale drept literă de lege. În plus, vizionînd filmele lui Lynch, n-am rămas niciun moment cu impresia că omul ar fi analfabet. So...
Cum sa propovaduiasca ignoranta cand eu tocmai l-am citat facand apologia culturii, mai?
Bine'nteles ca nu e litera de lege -- nu exista legi in arta, parca --, dar intuitiv suna destul de commonsensical. Ca sa nu mai zic ca pana la analfabetism -- chiar si hieprbolic vorbind -- mai e cale lunga. Plus ca Lynch e profund imersat in universul picturii si chiar si in literatura a reusit sa ajunga la Gogol si Kafla, macar. Si cand zic "ajunga" nu ma refer doar la "a auzi de" sau " a trecut prin ei". Plus ca e destul de neverosimil de conceput ca autorul momentului "the baby wants to fuck" nu avea acces la concepte stiintifico-culturale subtile precum trauma nasterii a lui Rank si psihologia transpersonala a lui Grof.

In alta ordine de idei, ia mai luati o bucata de-aicia proaspat scoasa de la cuptor:

There may also be worries that the very notion of authorship or at least the traditional notion of authorship is only really applicable in the sphere of high or fine arts and hence is somehow inappropriately applied to film which is often characterized as a popular or mass art. (cineva )

PS: Apropo de citatul asta si ideea lui Tarkovski si afirmatia biografului lui Lynch, anti-elitismul lui Herzog e destul de notoriu, si am auzit ca nici Fellini nu se dadea in laturi sa recunoasca cat de sarac cu duhul era cand vinea vorba de cultura livresca, so, nah, care-i morala care se contureaza la orizont?

Last edited by Federico : 11 Apr 2012 at 12:50.
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif