s-ar putea sa repet idei deja expuse aici. n-am apucat sa citesc postarile precedente.
e putin ciudat titlul The town pentru un film prezentand viata la tara. imposibil sa nu remarci o nota de pasunism comunicata de film. de fapt in celalalt film, Ossos, avem de a face cu viata la oras, mai bine spus cu drama saraciei si mizeriei oamenilor de la margine lui. drama determinata parca de raportul, de contrastul cu cealalta fata a orasului, cea civilizata, bogata. in Kasaba, nu se distinge vreo diferenta de clasa si in izolarea ei comunitatea, desi saraca, nu pare a suferi din privinta asta. spre deosebire de Ossos, unde e evidenta (suferinta), chiar putin ostentativa, as zice, redata de autor prin revenirea mereu la lungile planuri fixe cu personaje holbandu-se in gol, aratand de parca ar duce pe umeri toate greutatile lumii, sau filmate prin ganguri stramte si usi intredeschise ("stranse cu usa"), fatal intemnitate in acel loc. asta apropo de imagine care, in Ossos, provine se pare direct din neorialismul italian (forma deschisa). pe de alta parte in Kasaba predomina imaginea atent compusa (forma inchisa). un exemplu e chiar planul de inceput.

linia acoperisului, cu cea a drumului si a dealului, converg si atrag privirea catre un punct in dreapta imaginii, unde va aparea acel personaj, nebunul satului.
de remarcat importanta sunetului in amandoua filmele, zgomotul de fond mai bine zis, care uneste scenele intre ele prin prezenta lui, determina si defineste locul, spatiul comun. in Kasaba fosnetul vantului prin frunzele copacilor, pasarile, greierii; in Ossos huruitul masinilor, trancaneala vecinilor ce trece prin peretii subtiri, muzica (omoloaga manelei). aici insa acest fond sonor e specific doar zonei de mahala, el dispare cand ne aflam in apartamenul in care Clotilde facea curat.sau cel al asistentei medicale.
later edit:
m-am razgandit. votez cu The Town (Nuri Bilge Ceylan)