Kasaba
Nu stiu ce aş mai putea să adaug după ce am citit ce aţi scris voi. Remarc şi eu imaginea. Sunt scene care m-au impresionat mai mult, asta şi pentru că îmi aduc aminte de copilărie, de iarnă, plimbări prin pădure, bâlci (inclusiv manelele date la maxim

) Filmul, fără să mă impresioneze în ansamblu, are aceste mici întâmplări care îi dau farmec, autenticitate.
În rest, abordarea lui Ceylan pare destul de naivă, dialogurile mi s-au de multe ori de prisos. Când ai imagini precum cea de la început cu beţivul care cade pe gânduri, cu neputinţa ţestoasei de a se întoarce de pe spate, măgarul din cimitir pe care se plimbă muştele, bătrânul întins în iarbă la sfârşitul filmului ş.a., cred că era mai bine dacă lăsa aceste imagini să vorbească de la sine, pentru că spun foarte mult despre timp, moarte, natură, familie şi nu există riscul să plictisească. Sau poate e doar o preferinţă personală.
Îmi este greu să iau o decizie. Am rămas cu impresii plăcute după vizionarea ambelor filme. Judecăţile mele nu sunt pertinente în aşa fel încât să pot să cântăresc filmele văzute. O să îl aleg momentan pe Costa, cu menţiunea că la Ceylan mi-a plăcut mai mult imaginea şi o să îl punctez în plus la următorul film, dacă e cazul.
Decizie finală: Costa