Originally Posted by Twinsen:
Iti promit ca n-o sa mai folosesc niciodata cuvintele "bagaboanta" si "tru", daca poti sa-mi explici ce sens are concluzia cronicii tale preferate: "nasterea devine un referent universal."
|
pai sa incerc sa-ti explic eu ce am vrut sa spun.
stiu ca a iesit cam pompoasa fraza. ce vrei, se mai intampla. in realitatea nu e deloc complicat.
eu am crezut ca se intelege pentru ca am scris in doua fraze.
"iar prin faptul ca prezinta trei personaje legate intre ele de acelasi eveniment important din viata, te face sa meditezi la nastere ca fenomen uman. nasterea devine un referent universal."
ideea e ca un autor, atunci cand prezinta un obiect sau un concept in filmul lui, obiectul sau conceputul devine un referent. o referinta daca vrei
el poate reprezenta ceva individual, personal sau ceva universal, general.
o pisica intr-un film, de exemplu, poate fi o pisica anume, motanul Tom, sau pisica in general, ca si categorie.
eu ziceam ca in filmul lui Bergman, nasterea devine un referent universal, in sensul ca nu e prezentata doar ca un fapt din viata unuia dintre aceste personaje: nu e doar momentul in care i s-a nascut copilul sau cand a pierdut sarcina. te face sa te gandesti la nastere in general, ca un fenomen uman.
mi se pare interesant ca notiune. sa te intrebi, vazand un film, la ce se refera autorul cand "afirma" ceva, cand vrea sa transmita o idee despre un personaj. sa zicem ca e vorba despre o femeie. se refera doar la femeia respectiva sau la femeie in general?
nu stiu cat de clar am fost.