View Single Post
Old 27 Mar 2012, 19:14   #12
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Ossos
Imi pare rau ca nu am reusit sa vad filmul dintr-o singura bucata (a trebuit sa il intrerup de doua ori, din diferite motive). ”Ossos” e o incursiune stranie in cel mai saracocios cartier al Lisabonei, incropind o poveste despre un nou-nascut nedorit in jurul a mai multor portrete excelente (majoritatea feminine).
E remarcabil cum filmul reuseste sa redea „mizeria” in care traiesc aceste personaje si, in acelasi timp, sa gaseasca ceva uman in tot acest haos. Fontainhas-ul din acest film este un labirint dante-ian de case care stau sa cada si ulite inguste in care tinerii pe care Costa ii filmeaza par sa se afunde de la o scena la alta.
Fun fact: Apparently, in 1998 filmul a terminat pe locul 10 in topul celor de la Cahiers du Cinema, la egalitate cu ”Jackie Brown” si ”Titanic”

Kasaba
Imi place destul de mult cinema-ul turc(esc), desi cateodata imi pare ca are numai doua „viteze”: drame sociale despre viata rurala si rip-off-uri ieftine dupa filme americane. ”Kasaba” face parte din prima categorie. Un film straniu, atmosferic, care se desfasoara intr-un cadru intim: o familie se reuneste la un picnic nocturn, moment in care isi adus aminte de unul dintre cei disparuti dintre ei. Acesta este miezul filmului - o sezatoare in care este pus in scena conflictul intre generatii. In rest, filmul este episodic, compus din secvente mai mult sau mai putin legate de ideea generala a filmului: copiii mergand la scoala, un carnaval, un vant straniu care ameninta orasul, cosmarul celui mai mic copil etc. Dens, uneori opac si mai degraba atmosferic decat narativ, ”Kasaba” este un film care probabil merita vazut de doua ori pentru a fi apreciat la justa valoare.

Vot: mi-au placut ambele filme destul de mult si e o alegere dificila (nu prea exista termeni de comparatie...). Voi vota cu Pedro Costa, pentru ca mi-a placut universul pe care l-a creat in ”Ossos” si naratiunea eliptica.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif