Originally Posted by Mercutio:
pai n-ai spus mai sus ca "personajul face gesturi absolut normale prin care iti induce ideea ca ai in fata ta un om asolut normal."
|
Imediat dupa fraza aia am scris : "Si tocmai pentru ca la inceput ti se pare ca-i normal... " Credeam ca s-a inteles ce vreau sa spun, dar mai explic o data : Cand am scris gesturi normale ma refeream la faptul ca la inceputul filmului face aceleasi lucruri pe care le facem noi zi de zi, nimic strident, nimic iesit din comun, cel putin nu atat de iesit din comun incat sa-i pui de la inceput eticheta :
asta-i nebun. Bizareriile lui de pe parcurs (faza cu pusca, panda, cearta din magazin, privirea fixa si altele) pot fi trecute cu vederea daca ar exista doar unul dintre ele in film, unul singur. Pentru ca daca ar fi unul singur (mai putin faza cu arma), l-ai pune pe seama unei stari de stres, de frustrare, oricum o stare de moment (oricine o poate lua razna pentru cateva momente), dar la Viorel nu-i cazul, la el e ceva permanent. Sunt mai multe gesturi ciudate, care adunate la un loc contureaza portretul unui om cu probleme la mansarda. Asa e personajul, nebun de la bun inceput, doar ca noi n-avem de unde sa stim asta de la bun inceput, pentru ca e genul ala de nebun care se pierde cu usurinta in multime, atata timp cat gesturile lui nu dauneaza cu nimic siesi sau celorlalti.
Oricum in film au ramas la final multe nebuloase, nu ca m-ar interesa in mod deosebit, dar mi-ar fi placut sa le stiu asa, pentru tabloul final. De exemplu, unde-i nevasta-sa. Initial, credeam ca e tipa aia in apartamentul careia debuteaza actiunea. Apoi, colegul lui de servici care-i face rost de un accesoriu pentru arma. Stie ce are de gand sa faca Viorel cu ea ? Apoi, se duce la un magazin de arme. Are permis de port-arma ? Din cate stiu, trebuie sa faca un examen psihiatric pentru permisul ala.