Ăsta-i un film mai de muieri, prin urmare l-am privit așa, mai reținut, într-o ipostază de Al Bundy. Așadar, doamnelor și domnișoarelor, aveți dreptul la un discurs mai în temă și detaliu.
Avem de-a face cu trei tipuri de muieri – copila lipsită de experiență și destul de miserupistă, apoi femela model, numai bună de pus pe afișele de propagandă naziste și cea de-a treia, catalizatorul angoaselor bergmainene...
Poate-s eu parșiv, dar titlul îmi apare nițel ironic, cu dublu înțeles. Pe de o parte, descrie situația avortonului ajuns la hotar, incapabil să-l mai treacă. Pe de altă parte, descrie situația cuplului năpăstuit, care lasă în urmă, ca urmare al nefericitei (?) întîmplări, întinderile înghețate ale relației de cuplu și încep să „trăiască”. Începe comunicarea (scurtă și la obiect, precum un blitzkrieg).
Paradoxal, doar în momentul în care se află, neajutorată, pe patul de spital, Cecilia se impune în fața soțului, recurgînd la șantajul emoțional. După cum ea însăși afirmă, pierderea copilului are și partea sa pozitivă – îi garantează simpatia celorlalți, salvînd-o dintr-un tărîm sterp al angoaselor, unde pare că trăise în cele două luni cît purtase copilul. Fiindcă îți dai seama din primele momente că lucrurile nu stau pe roze. Primul sfert de oră aduce a horror. În momentul în care ai dat cu ochii de păpușa aceea sinistră, îți dai seama că totul se va sfîrși rău. Soțul se spală pe mîini în momentul în care o predă doctorilor. Totul depinde acum de ei, l-au eliberat de povară, nu se mai simte gîrbovit de greutatea vinei. Inevitabilul se produce, sarcina nu mai există, iar cei doi își pot da frîu liber la gură. Acuze, reproșuri, într-o confruntare mult prea scurtă, avînd în vedere că avem de-a face cu Bergman. E un film feminist, bărbații joacă un rol minor. Apare von Sydow, protagonist al unui moment Kodak, contrapondere la ceea ce am urmărit anterior. Dar fericirea e de scurtă durată, vajnica blondă pierde copilul și se transformă într-un zombie debusolat.
Apoi, atipic pentru Bergman, o strîngere de mînă, o discuție cu mămica și un final optimist...
3 stele
|