am vazut J. Edgar.
Clint la 82 de ani devine din ce in ce mai subtil, mai profund.
prin filmul acesta incearca sa puna in lumina, pe cat posibil, viata acestei controversate personalitati care a fost J. Edgar Hoover. zic pe cat posibil, pentru ca niciodata nu se va sti totul despre el.
iar Clint Eastwood transpune aceast fapt prin cea mai interesanta viziune cinematografica pe care am intalnit-o vreodata la el, anume printr-o imaginea extrem de low-key. de la inceputul filmului, cu scene de interior in majoritate, am incercat sa reglez tv-ul pentru ca mi se parea prea intunecata imaginea. spre sfarsit am realizat ideea. tipul acesta, care a fost seful FBI-ului sub 8 presedinti, si care avut anumite merite, dar care se deda la practici ilegale, detinea dosarele tuturor, ii facea sa cante pe toti, era homo, iar spre sfarsitul vietii devenise mitoman, acest personaj si la propriu si la figurat a fost si va ramane mereu in umbra.
Di Caprio il intruchipeaza destul bine, nimic de zis. insa machiajul pentru Hoover la batranete nu e prea verosimil. cred totusi ca si asta reprezinta o intentionalitate, o subtilitate a lui Eastwood, care vrea sa-i scoata in evidenta lui Hoover latura monstruasa.
actiunea se petrece prin anii 70, cred, cand Hoover isi dicteaza memoriile, ilustrate apoi in film prin flashback-uri la perioada tineretii si a carierei lui timpurii.
interesant si amuzant, ca ce dicteaza el pentru biografie e cam diferit de ce se intampla in realitate. apoi trecerile de la o perioada la alta le gasesc inspirate. de exemplu hoover impreuna cu mana lui dreapta (am uitat cum il chema, cu care avea si o legatura homo) intra in lift batrani si ies tineri sau pleaca la masa tineri si in restaurant ii vedem batrani. timp de patruzeci, instalati in posturile lor, acestia doi faceau aproape aceleasi lucruri, zi de zi.
este si un film despre batranete intr-un sens. se vadeste o nota personala a lui Clint Eastwood. incredibil cum, ajuns deja la o varsta venerabila, reuseste in continuare sa realizeze cate un film pe an.
Last edited by Mercutio : 13 Mar 2012 at 04:37.
|