View Single Post
Old 10 Mar 2012, 03:41   #45
Mercutio
Guru

Mercutio

e de apreciat, cum sa-i spun.... indrazneala de a te apuca sa faci un film., dar mai e mult pana departe.
cica Tarantino cand e intrebat cum a invatat sa faca filme, zice ca nu a fost la scoala, a fost la filme. nu trebuie crezut chiar pe cuvant. sigur ca invatat din filme. insa filmul e la baza o combinatie intre meserie si arta, are serie de aspecte tehnice si un limbaj propriu pe care orice autor serios trebuie sa le cunoasca. nu e deajuns sa ai o camera si un steady si sa stii vreo doua reguli de filmare si montaj. cam atatea stiu baietii care au facut filmul de fata: am observat ca stiu ca atunci cand un personaj iese din cadru prin dreapta, in planul urmator apare prin stanga, apoi cand personajul priveste undeva, planul urmator e filmat din punctul lui de vedere. in afara de astea si cateva filmari, cand protagonistul fuge si e urmarit cu steadycamera, restul e haos.
of course ca unii vor veni sa spuna ca ei nu filmeaza traditional, ei fac cinema modern, experimantal. nici pe departe. e o mare diferenta intre a nu sti niste reguli si a nu le respecta.
ca sa fac o comparatie cu muzica contemporana sau jazzul, care suna cateodata afonic, fals, nearmonios. chiar daca suna asa, asta nu inseamna ca orice nestiutor o poate canta.
nu e ceva la intamplare. e chiar mai greu de cantat.
la fel e si in cinema. godard, unul din varfurile de lance (cum ar spune Federico) ale Noului val francez, a devenit celebru prin faptul ca incalca tehnicile de imagine si montaj ale cinemaul clasic (le cinema du papa, cum ii se spunea). dar o facea cu buna stiinta, in semn de protest, pentru ca nu-i placeau. nu ar fi putut sa le incalce daca nu le-ar fi stiut.

later edit
nu citisem de la inceput topicul. acum am aflat ca autorul a terminat facultatea de regie film.
e mult mai grav de credeam. anyway, despre cinematografia romaneasca, sa spunem multumesc ca exista 2, 3 nume, in rest....dumnezeu cu mila

Last edited by Mercutio : 10 Mar 2012 at 16:42.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif