Originally Posted by Malombra:
Originally Posted by Mercutio:
4. Dan Pita
Am vazut recent un film romanesc si am realizat - legat de preocuparile noastre de cinefili, in special aici pe forum - ca exista o tendinta de a explora dupa filme pe alte continente, de a cauta valori aiurea in timp si spatiu, in detrimentul cinemaului romanesc. Daca filmul romanesc contemporan e cat de cat discutat, cel dinainte de revolutie e aproape ignorat. Exista un soi de jena, cred, ce tine de ideologie, care ar trebui depasita. Pentru ca ideologia nu exclude valoarea.
|
păi dacă nici criticii de film români nu cunosc cinemaul românesc. e o carte nu nuș ce top simandicos al filmelor românești, realizat cu amabila asistență a criticilor români de film. majoritatea habar nu au de săucan, alții zic despre marfa și banii că e primul road movie românesc, că 432 că e primul film despre avort... ce să mai. nu e vorba de ideologie, cred. s-au făcut filme și în afara ideologiei, sau măcar s-a încercat. reacțiile au rămas însă la del de vehemente: la o proiecție a lui pas în doi, la sfârșit o doamnă ne-a ținut juma de oră de prelegeri că pe vremea ei mamele nu erau așa destrăbălate ca să-și crească singure copiii, refuzându-le un tată, că filmul lui pița e o deșănțare, un afront la adresa tinereții ei.  pița, care era prezent, a rămas mut. apoi, o studentă a întrebat cum pe vremea aceea puteau exista oameni atât de multilateral dezvoltați  , referindu-se la personajul lui bleonț. că noi, în ziua de azi, trebuie și să învățăm, și să ne cumpărăm de mâncare! în sfârșit, a venit și o întrebare din partea unui student din mexic, venit cu un program de exchange, întrebare care pe oricare dintre studenții români i-ar fi încadrat fie la retardați, fie la fasciști: cum contribuie filmul românesc la crearea și fortificarea identității naționale? tare! pița a amuțit din nou.
îs faine de la el și filip cel bun, așa trunchiat cum e, dar mai ales duhul aurului și nunta de piatră = hardcore arthouse cinema.
|
Stiu eu doamna profesoara ,stiu eu .Eu un film cu o tanti care nu mai face un bebe pentru ca niste babe rele ii fura copilu'din burta lu'tanti aia frumoasa si-l vinde la tigani :
Ilustrate cu flori de câmp