View Single Post
Old 04 Mar 2012, 15:28   #6
Mercutio
Guru

Mercutio

1. Denys Arcand

Este cel mai important regizor canadian francez in opinia mea. Cultiva un cinema satiric si interogativ la adresa societatii si vietii, profund in acelasi timp, cu o tenta pesimita. Nu cred ca trebuie sa spun prea multe despre el, a luat Oscar pentru film strain cu Les Les invasions barbares si am constat cu placere ca e destul de cunoscut si aici, a primit cateva voturi in precedenta selectie ratata.

Le déclin de l'empire américain (1986)
Jésus de Montréal (1989)
Love and Human Remains (1993)
Les invasions barbares (2003)
L'âge des ténèbres (2007)

2. Peter Weir

Binecunoscut regizor australien. Foarte prolific. Va sunt cunoscute, desigur, filme ca Dead Poets Society, The Truman Show sau mai noul The Way Back, care i-au castigat popularitatea. Eu va propun insa cateva filme mai timpurii, in care atmosfera si imagistica joaca un rol mai important decat dramatismul si naratiunea. Tendinta ce se atenueaza in filmele ulterioare, cele din perioada hollywoodiana.

Picnic at Hanging Rock (1975)
The Year of Living Dangerously (1983)
The Cars That Ate Paris (1974)
The Last Wave (1977)
The Mosquito Coast (1986)

3. Bertrand Blier

Unul dintre favoritii mei. Cinemaul lui este unul al absurdului, al comediei negre, a la Ionesco as zice. In filmele lui se petrec lucruri scandaloase, imorale, socante, conventiile sociale sunt rasturnate, temele familiare luate peste picior.

Buffet Froid (1979)
Notre histoire (1984)
Tenue de soirée (1985)
Préparez vos mouchoirs (1978)
Les Valseuses (1974)

4. Dan Pita

Am vazut recent un film romanesc si am realizat - legat de preocuparile noastre de cinefili, in special aici pe forum - ca exista o tendinta de a explora dupa filme pe alte continente, de a cauta valori aiurea in timp si spatiu, in detrimentul cinemaului romanesc. Daca filmul romanesc contemporan e cat de cat discutat, cel dinainte de revolutie e aproape ignorat. Exista un soi de jena, cred, ce tine de ideologie, care ar trebui depasita. Pentru ca ideologia nu exclude valoarea. Propun, deci, si un autor roman, Dan Pita. Am vazut toate filme de mai jos cu ani in urma, dar cred ca merita revazute si discutate, mai ales raportate la celelalte filme straine.

Tanase Scatiu (1978)
Faleze de nisip (1983)
Dreptate in lanturi (1984)
Pas in doi (1986)
Pepe si Fifi (1994)

Last edited by Mercutio : 04 Mar 2012 at 15:37.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif