View Single Post
Old 02 Mar 2012, 14:32   #1095
MariaMona
Crazy Mama

MariaMona

Originally Posted by bremen1980:
Ma enerveaza cartile astea fantasy care sunt traduse acum si pe la noi. Daca apareau in urma cu 15-20 de ani cred ca le-as fi citit la greu. Trecand insa de 30 de ani vad ca nu mai am rabdare pentru elfi ,vampiri ,strumfi ,zei , sirene ,orci si alte creaturi imaginare .Nu mai reusesc sa ma prinda deloc . Am incercat sa-l recitesc si pe Jules Verne si dupa o carte mi s-a parut atat de naiv in pozitivismul lui . Pot in schimb sa-l recitesc pe Ion Creanga si povestile alea nemuritoare aparute pe la ed.Ion Creanga .

Oooo! Ion Creanga e mereu savuros!! Eu am citit Capra cu trei iezi de sute de ori fetelor mele - nu exagerez deloc, plus celelalte povesti! E incomparabil...

Uite, Jules Verne n-am avut curiozitatea sa il citesc la varsta asta... poate intr-o buna zi.

Imperiul de gheata si foc nu este un fantasy cu atat de multe personaje mitice - ce e fain la el e ca e vorba de un imperiu imaginar in care se tes o multime de intrigi - "urzeala tronurilor", se dau lupte reale sau pentru putere - nu creaturile mitice, existente si ele in numar destul de limitat - ii dau valoare cartii - ci, cum am spus, intrigile de la curte si marea varietate a personajelor - piticul Tyrion - un mare nobil, plin de sarm, umor si inteligenta, dar blestemat sa fie un pitic urat, Arya Stark - tanara fiica de vita nobila care devine fugara si isi insuseste diferite nume si trecuturi, Cersei - marea regina care ar trece peste cadavrele oricui pentru putere... - acestea sunt atuurile cartii. Total altceva decat Lord of the Rings, de exemplu, pe care acum nu-mi explic cum am putut s-o citesc... acum ceva ani.