Day of Wrath
Acum l-am terminat de vazut.
Din punct de vedere al jocului actoricesc, al rostirii replicilor pe pilot automat, taraganat si fara nicio modulatie a vocii, filmul asta e mai bressonian decat tot ce urasc unii la Bresson.
Din punct de vedere al construirii cadrelor, al jocului lumina-intuneric, al expresivitatii fetelor, al crearii unui loc al austeritatii si al tenebrosului in care se desfasoara actiunea, filmul asta e o capodopera. Te apuca asa un sentiment de nostalgie pentru felul asta migalos de a face cinema, din vremurile cand calitatea prima in fata calitatii (si din ratiuni economice) si cand capodoperele erau mai multe raportat la cate filme se faceau. Poate ca scaderea capodoperelor in cinema e direct proportionala cu aparitia culorii.
Nu e doar un film de atmosfera, e un film cu o tema de tragedie clasica in care oamenii sunt manati de spirite/zei/Dumnezeu (prezenta sacrului), in care individualitatea e sucombata in fata sacralitatii, aceasta capitulare a profanului, a vietii omului in fata sacrului si a cutumei religioase fiind samanta tragediei. Eu vad filmul asta si ca un fel de a trata pacatul originar in cinema, practic tragedia Annei are loc inainte de actiunile din film, drama e prescrisa proscrisei, tot ce se intampla pe ecran pare mai curand un joc al sortii unde ne putem imagina soarta ca un papusar ce trage de sfoara toate personajele dupa un scenariu dinainte stiut. Mi-a placut o vorba pe care am auzit-o: soarta e ca un nebun ce te urmareste cu briciul in mana. Si daca te urmareste intr-o incapere inchisa ca in filmul asta al lui Dreyer, rezultatul e de la sine inteles.
Filmele lui Dreyer (am vazut Ioana D'Arc si acesta) nu sunt facile, confortabile sau relaxante, sunt apasatoare, lente si presarate de morala, dar esteticul nu e niciodata lasat la o parte, vizual un film al lui Dreyer e impecabil si e indiscutabil un creator de capodopere si unul dintre cei mai mari cineasti din cati au fost si sunt. Nu ai cum sa nu recunosti asta, chiar daca nu sunt filme placute.
Votez cu Dreyer.
Last edited by varu : 22 Jan 2012 at 22:27.
|