View Single Post
Old 20 Jan 2012, 12:34   #5
varu
Guru

varu

Stroszek

Not bad at all.
Bun.
Tragedia unui om marunt, prezentata intr-o maniera mai degraba opaca, minimalista, sunt rare puseele de revolta, izbucnirile personajului principal de-a lungul filmului, cred ca am retinut un singur monolog mai lung de 2 minute din gura lui si cateva replici fistichii din coltul gurii (aia de la pian e memorabila, "ce-or sa faca obiectele astea cand eu n-oi mai fi"), totul pe un fundal duplex Germania-Sua al alienarii si al neputintei fericirii.
Rar mi-a fost dat sa vad intr-un film o America mai dezolanta, America rulotelor si-a maidanelor, a oamenilor marunti ce-si traiesc viata marunta in camp deschis, a consumerismului si a iluziilor desarte taxate nemilos de banci (Doamne cat de infiorator de hilar poate sa arate functionarul ala bancar, genul sa-i cari pumni numai cand ii vezi fata).
O poveste despre lantul care se strange incet in jurul creierului tau atunci iluzia fericirii schimbarii mediului inconjurator se spulbera. Faza animalutelor care canta si danseaza mi se pare una memorabila, sigur ramai cu ea in cap mult timp dupa ce filmul se termina.
De altfel am remarcat ca rostogolirea, luarea pe o panta in jos a vietii sarmanului Stroszek pe taramul fagaduintei e marcata punctual de relatia cu pasarici: canarul i se confisca pe aeroport, jefuieste magazinul ca sa ia un pui inghetat, gainile ii asigura fondul muzical si ritmic sa-si traga glontul in cap. Epic.

Last edited by varu : 20 Jan 2012 at 14:54.
varu is offline   Reply With Quote sendpm.gif