Vera Drake
M-a impresionat. Am vazut pana acum acum trei filme ale regizorului (Another year, Secrets &lies, Vera Drake) si un pic (primele 20 din minute din Naked care oricum pare cu totul altceva decat tripleta) si am un mare, mare respect pentru acest regizor, combinatie de umanism, empatie fata de oameni prin
tematica si inalta tinuta cinematografica la orice
executie din cate mi-au fost date sa vad pana acum. Merita cu siguranta semifinala.
Ei bine, din ce am vazut eu de la Mike Leigh, Vera Drake mi-a placut cel mai mult. Cel mai bine inchegat, fara melodramatismul bulimic din Secrets and lies sau tuseele caricaturale din Another year, cu expunere de problematica morala, dar fara judecati de valoare asupra personajelor, o drama simpla, onesta, sobra, emotionant si umanist transpusa pe ecran. Am citit ca este unul dintre regizorii care lasa cea mai multa libertate de exprimare actorilor, care foloseste mult improvizatia pe platou (Von Trier cica ar fi la fel), dar rezultatul jocului actoricesc din acest film e impresionant. Rezultatul final pare al unui regizor care tine povestea si actorii in mana autoritar, la milimetru, fara experimente. Flawless. Pur si simplu parca nu te uiti la un film, nu simti
minciuna, parca te uiti pe geam la o felie de realitate, la vecinii tai.
Si daca pana acum Leigh nu umbla cu chitibuseli imagistice, nu iti lua ochii cu imagini frumoase, cu cadre picturale, de data asta, cum zice si MinRep, filmul "arata" senzational. Si ca atmosfera anii '50, si ca picturi portret.
Am observat si la filmul asta patternuri, recurente din alte filme ale lui (daca mama e inimoasa, fiica e semioligofrena sau antiteza bogat-sarac la frati), dar nu m-a deranjat, cum spuneam, Vera Drake e Mike Leigh-ul meu preferat si va recomand sa-l vedeti ca e un film foarte bun.
Bonus
Trivia luat de pe imdb
Eddie Marsan (cel care il joaca pe Reg in Vera Drake) during this time he has worked with directors such as Martin Scorsese, Michael Mann, Steven Spielberg, Terence Malik, Woody Allen, Alejandro Gonzalez Innarittu, JJ Abrams, Peter Berg, Guy Ritchie and Richard Linklater.
Mie mi se pare o performanta impresionanta in sine, cu care nici marile staruri nu se pot lauda. Un fel de Florin Radu Raducioiu